Přes velký zájem veřejnosti se podle mluvčí zahrady Kláry Hrdé zřejmě nepodaří vynulovat finanční ztráty, které vznikly nuceným uzavřením zahrady v polovině března. „Finanční ztráta bude podstatná. My se samozřejmě budeme snažit zájemce motivovat k návštěvě, ale úplné smazání finanční ztráty není reálné,” uvedla. Dodala, že nelze říci přesně, o kolik peněz kvůli omezení provozu zahrada přišla.

Finanční situaci Botanické zahrady podle mluvčí zahrady Kláry Hrdé nejvíce poznamenalo zrušení nejnavštěvovanějších jarních akcí, jako jsou výstava orchidejí a výstava motýlů v tropickém skleníku Fata Morgana. Akce navštěvují tisíce jednotlivců i školní třídy. Tržby z návštěv těchto výstav představují podstatnou část ročního zisku zahrady.

Návštěvnost je v tomto období dobrá. Zahraniční klientelu nyní nahrazují Češi, kteří neodjíždí do zahraničí,” řekla Hrdá. V prvních červencových týdnech přišlo do botanické zahrady asi 6 000 návštěvníků týdně. Nárůst návštěvnosti proti červnu si mluvčí zahrady vysvětluje příznivějším počasím a začátkem prázdnin.

Návštěvnost stoupá

Přitom v případě dlouhodobého horizontu lze říci, že návštěvnost botanické zahrady v posledních letech stoupala. Zatímco v roce 2012 ji navštívilo 271 tisíc lidí, v roce 2018 to bylo o 100 tisíc více. Výnosy ze vstupného tvoří zásadní položku vlastních příjmů organizace, vyplývá z výroční zprávy na webu zahrady.

Co je v létě zajímavého?

K vidění je nyní v areálu expozice Jehličnany a fotovýstava Květena Kypru. V letních měsících zahrada plánuje piknik ve Vinici sv. Kláry, který se bude konat 12. srpna, degustaci Rulandského modrého z místní vinice, které se mohou zájemci zúčastnit 18. srpna, nebo vinobraní. To bude 12. a 13. září v blízkosti viničního domku v areálu zahrady, uvedl již dříve ředitel zahrady Bohumil Černý.

Venkovní expozice trojské Botanické zahrady jsou pro veřejnost podle informací na webu otevřené denně od 9:00 do 19:00 hodin. Vstupné do venkovních expozic pro dospělou osobu činí 100 korun. V areálu lze navštívit například Pivoňkovou louku, Japonskou zahradu, expozici Středomoří, vinici svaté Kláry nebo skleník Fata Morgana.
Fotogalerie
78 fotografií