Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po klidu v karanténě přišla vlna vražd: Kromě bývalého vojáka zemřel i zpěvák a těhotná žena!

Autor: ran - 
6. července 2020
19:43

V kriminalitou stíhané Jihoafrické republice během pandemie koronaviru na nějakou dobu výrazně klesl počet vražd. Nyní se ale v zemi opatření proti nákaze uvolnila a násilí opět bují. Jen o víkendu na to doplatil britský válečný veterán, místní zpěvák a těhotná žena. Zavražděných je ale za poslední dobu mnohem víc.

Jihoafrická republika se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalitou. Ročně tam umírá násilnou smrtí 21 000 lidí, tedy v průměru 58 každý den. Během koronavirové pandemie čísla poklesla, ale s uvolněním se přihnala nová vlna vražd. Nikdo si nemůže být jistý, že se zrovna on nepřiplete do hledáčku místních kriminálních živlů.

Vražedná spirála v zemi se roztočila. Jen za víkend skoncovala se životy tří lidí. Jak napsal server Daily Mail, jedním z nich byl Julian Stobbs (†59), britský válečný veterán a aktivista, který zemřel při loupežném přepadení. Čtyři pachatelé se vloupali k němu domů v pátek v noci, ukradli dva laptopy, dva mobily a šperky. Z neznámého důvodu se ale vrátili a Juliana zastřelili, když se pokoušel bránit sebe a manželku Myrtle Clarkovou (†53). Zasáhli ho do hlavy a hrudníku. Myrtle vyvázla z tragického večera jako zázrakem živá a nezraněná. 

Vydělal si hraním na ulici v Tokiu

K vraždě došlo 50 kilometrů od hlavního města Johannesburgu ve venkovském domě zvaném Jazz Farm, kde manželé Julian a Myrtle od roku 1993 žili. Julian se v roce 1982 zapojil do války o Falklandy a když byl v roce 1990 propuštěn z britské armády, tři roky hrál v Tokiu na kytaru a vydělával si hraním jazzových písniček. Se slušnými penězi se přestěhoval do JAR, kde si pořídil venkovský dům a začal svoji druhou „kariéru“.       

A to kariéru „marihuanového“ aktivisty. Pár byl totiž v zemi známý tím, že pro JAR vybojoval právo vlastnit a kouřit „trávu“. V roce 2010 k nim vtrhla policie. Ve vyhlášeném „hipísáckém doupěti“ chtěla najít výrobnu drog. Tu nenašla. „Překvapila jen dva rozespalé manžele v pyžamech, které v kuchyni dusili několik hodin drsným výslechem,“ popsal později Julian den, kdy si pro ně přišli.

Přesvědčili JAR o blahodárnosti konopí

Manželé se příchylností k droze nijak netajili. Dům měli hlášený jako „soukromý klub“ a pořádali tam večírky pro přátele a známé. Po svém zadržení a odsouzení odmítli poměrně shovívavý trest a vrhli se do boje za legalizaci kouření konopí v JAR. Založili neziskovou organizaci nazvanou „Pole trávy pro všechny“ a lidé jim do ní z celého světa posílali peníze. Oba byli pevně přesvědčeni o příznivých zdravotních účincích marihuany. Když soud vyhráli, bylo v roce 2017 povoleno pěstování, držení a užívání konopí pro soukromé účely v celé zemi.

Manželé jinak v JAR také pracovali pro film a televizi, podíleli se například na místní verzi reality show Big Brother nebo na natáčení filmu Hotel Rwanda. 

O prvním červnovém víkendu v JAR byl zavražděn i jihoafrický zpěvák Wynand Breedt (†45) a těhotná Zakiyya Ahmedjanová (†26).

Už delší čas se v jihoafrické zemi ozývají naštvané hlasy, že zvláště nad případy bílých obětí ve venkovských oblastech policie i politice zavírají oči. Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa novou vlnu vražd vysvětluje zrušením zákazu prodeje alkoholu po koronavirové pandemii.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání