Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o útocích medvěda: Chce jen klid. Kdyby chtěl zabít, udělal by to za tři sekundy

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
18. dubna 2024
05:00

Útoky medvědů na člověka na Slovensku jsou jedním z nejžhavějších tamních témat. Naposledy napadl predátor dva turisty v neděli ve Zvolenské kotlině na středním Slovensku. Jednatřicetiletá cizinka dokonce při útěku před medvědem zemřela pádem z výšky.

Zatím nejtragičtější konec měl útok medvěda na Slovensku v polovině června 2021. V lesích nad Liptovskou Lúžnou tehdy našli muže smrtelně zraněného na krku a nohou, 58letý muž zemřel na následky zranění medvědem. Šlo o první podobný případ po sto letech. Podle náčelníka Lesoochranářského sdružení VLK Juraje Lukáče se ale opravdu jedná o ojedinělý případ.

„Případ nešťastného úmrtí muže z Liptova na Liptově je velmi vzácný a je to jediný známý případ a také to byla určitě nějaká nehoda, o které v podstatě nic nevíme, protože nejsou žádní svědci a to, že došlo k útoku medvěda, bylo odvozeno jen ze zranění, což je také velmi sporné,“ říká odborník a dodává, že všechny ostatní útoky končí ve většině případech útěkem medvěda. „Medvěd prostě chce mít pokoj. Říkám, že kdyby ho chtěl zabít, udělal by to za tři sekundy. Rozhodně nedoporučuji bojovat s medvědem,“ dodává Juraj Lukáč.

Medvěd nechce zabít člověka

Podle Juraje Lukáče medvědi jsou mnohdy vystrašenější než my. Nikdy na člověka neútočí bezdůvodně. Není to agresivní zvíře, je to vyplašené, vyrušené zvíře, které se braní. Stejně tak tomu bylo i v případě, kdy šelma běhala v centru Liptovského Mikuláše a zranila pět lidí.

Medvěd nikdy nechce zabít člověka, ani s tímto úmyslem neútočí, protože pokud zaútočí s úmyslem zabít člověka, udělá to velmi rychle a velmi snadno, a medvěd může zabít krávu několika ranami,“ dodává s tím, že setkání s ním jsou nebezpečná a ne radno je podceňovat.

Všechny rady jsou na nic

Ve většině případů Lukáč radí se medvědům hlavně vyhýbat a nenaštvat je.  A když ho přeci jen v přírodě potkáte, nepřibližujte se k němu a vezměte nohy na ramena. Rozhodně se ho nesnažte vyfotit.

Velká část těch setkání je, že ti lidé ještě jdou k tomu medvědovi a snaží se ho vyfotit, a to se mu logicky nelíbí. Když dojde k těm nebezpečným střetům, když dojde k tomu útoku, všechny rady jsou podle mě na nic. Musíte si chránit citlivé partie a medvěd určitě odejde,“ radí Lukáč, a že ví, o čem mluví. Sám se s medvědem setkal nejméně už stokrát. I když sám přiznává, že kdyby ho medvěd sevřel do tlap, vůbec netuší, jak by se zachoval.

„Jsou známé případy, kdy se lidé bránili a medvěd jim zavřel tlapy. Když pak leželi na zemi, medvěd odešel. Což je často doporučovaná metoda, kdy si prostě lehnu na zem a nic nedělám, ale nevím, jak bych se zachoval já,“ uzavřel Juraj Lukáč.

Uživatel_5650027 ( 18. dubna 2024 10:11 )

Jo,jo 🐻

Uživatel_5650027 ( 18. dubna 2024 10:09 )

🫡🫡🫡👏👍👍👍😁

krapotkin ( 18. dubna 2024 09:57 )

S porcováním medvěda mají bohaté zkušenosti i naši posranci, hlavně tak, aby na ně zbylo co nejvíc.

fido2 ( 18. dubna 2024 09:48 )

A nedokáže totéž i náš prezident Pavel? 😁 😁 😁 Ten by ještě stihl poslat maso z medvěda na Ukrajinu. 😃

marenka228 ( 18. dubna 2024 09:31 )

zase jste ráno nebral prášky, že jo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa