„Pro matku Mariu je to první odchov, a zároveň se jedná i o první plzeňské mládě samce Siriho,“ potvrdil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Naposledy v zahradě přivítali šimpanzí mrně první lednový den před čtyřmi roky. Tehdy se narodila samici Zedonje (29) malá Caila. Jej táta Bask (†28) ale v květnu 2021 uhynul, selhalo mu srdce. V tlupě ho vystřídal ten samý rok v srpnu jeho starší bratr Siri. Nový přírůstek je tak bratrancem malé Caily.

 

Plzeňská tlupa

Tvoří ji samec Siri a čtyři dospělé samice. Vrstevnice Maria a Zizwa, nejstarší Brigitte (42), odchycená ve volné přírodě, a mladší sestra Zizwy, alfa samice Zedonja (29). Ta je zároveň i matkou na Nový rok 2020 narozené Caily.

Nový přírůstek tak zvýšil počet členů tlupy na sedm. Kvůli tolik potřebnému klidu bude nyní po nezbytně nutnou dobu vnitřní expozice pro návštěvníky nepřístupná.

Šest desetiletí

Součástí plzeňské zahrady jsou šimpanzi již od roku 1964. Až do začátku nového tisíciletí zde ale byl jen jeden chovný pár, a jediné mládě z roku 1978 se nepodařilo odchovat do dospělosti.

Od roku 2000 se postupně začala tvořit nová skupina. Nejvíce členů  měla na jaře před dvaceti lety, rovných osm.

VIDEO: Loni začátkem září se šimpanzi v plzeňské zoo dočkali nového výběhu.

Video
Video se připravuje ...

Šimpanzi v plzeňské zoo mají nově upravený výběh. Romana Vébrová

Fotogalerie
4 fotografie