Malá opička se stala miláčkem všech, ošetřovatelů, celé šimpanzí tlupy, návštěvníků, ale hlavně dětí. „Caila pilně posilovala zadní končetiny a udělala už první krůčky. Prořezaly se jí první zoubky, díky kterým poznává nové chutě ožužláváním ovoce a zeleniny,“ řekla ošetřovatelka Monika Nováková.

Při procházce ve venkovním výběhu se Caila vozí na matčiných zádech a bedlivě si prohlíží okolí. Je také velice odvážná.

Opičku hýčká i její teta

Od mámy, na které bude závislá ještě pět let, se už vzdálí na několik metrů a snaží se prozkoumávat svět. „Naučila se už základní sociální návyky ve skupině a umí se dorozumět šimpanzí řečí, například při hře s matkou Zedonjou nebo při příchodu samce Baska. Posledních pár týdnů se na péči o ni podílí i její teta Zizva, která Cailu hýčká jako její matka. U šimpanzů tomu říkáme tetičkovské chování,“ dodala Nováková.

Na mládě čekali 17 let

Odchov mláďat je pro zoo náročný. Proto na mládě v Plzni čekali 17 let. „Máme je tu už od roku 1964. První mládě přišlo na svět v roce 1978, nebylo ale odchováno. Jediným úspěšným odchovem je samice Bamie narozená v roce 2003, která žije ve Francii,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Šimpanz učenlivý

Obývá Afriku a je náš nejbližší žijící příbuzný. Náš společný předek s šimpanzem žil před 5 miliony lety. Jsou aktivní ve dne, kdy vyrážejí za potravou. Upřednostňují pohyb po zemi, než lezení po stromech. Kráčejí po všech čtyřech končetinách. Jsou to vegetariáni. Jedí i mláďata antilop a prasat.

VIDEO: Také v Ostravě se letos v březnu narodilo mládě šimpanze.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Zoo Ostrava