Testy hygieniků potvrdily ve vzorcích z žaludku postižených bakterii bacillus cereus. Ta se vyskytuje například v rýži nebo v těstovinách a může produkovat toxiny, které zaviní intenzivní zažívací problémy. „Zatím ale není laboratorně prokázané, jaká konkrétní potravina potíže způsobila,“ uvedla ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Petra Langová.

Hotové jídlo už hygienici nezajistili, bakterii našli ve zvratcích jednoho z dětí.

K zvracejícím a průjmem trpícím dětem a několika dospělým vyjížděli záchranáři minulý čtvrtek v podvečer. „Ve spolupráci s hasiči jsme 26 dětí převezli transportním autobusem do nemocnic v Praze, 24 dětí a pět dospělých do nemocnic v Plzni,“ uvedla mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Už je pustili

Plzeňské marody ošetřili ve fakultní nemocnici, všichni vykazovali známky otravy. Jak rychle ale potíže nastaly, tak i rychle odezněly. „Hospitalizováni u nás zůstali čtyři děti a jeden dospělý, jejich zdravotní stav nebyl vážný, všichni byli v pátek propuštěni,“ řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. 

Případ šetří policie i hygiena

Případem se zabývá policie a hygienická stanice. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Prověřujeme veškeré okolnosti, odebrali jsme vzorky a spolupracujeme s krajskou hygienickou stanicí. Budeme též provádět výslechy zúčastněných,“ uvedla krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Provozovatelka nechápe

Podle všeho může za zvracení desítek dětí konzumace některého z jídel na táboře. V rekreačním zařízení bylo kolem 140 dětí, turnus měl končit v neděli. Obtíže postihly jen část. Zbývající děti, které neměly potíže, si už odvezli rodiče.

„Neumíme si to nijak vysvětlit. Vaříme z čerstvých potravin, dodržujeme všechny předpisy. Jídlo jsme jedli i my i moje malá dcera a nic nám není," uvedla provozovatelka Beáta Nováková.

Další tábor má nastoupit až v srpnu, nyní by měli být v oblíbeném rekreačním areálu individuální rekreanti.  „Hygiena kuchyni ani chatičky neuzavřela, podle jejich nařízení ale vše desinfikujeme. Zatím nevíme, z čeho to bylo. Stejné jídlo jedlo dalších 70 dětí, a nic jim nebylo. Hygienici všude odebrali vzorky, na odběr šel i personál,“ dodal majitel areálu Jiří Novák.

Fotogalerie
24 fotografií