„Děti se pokusí o sebevraždu tím, co mají po ruce. Nejčastěji tak jde o léky na bolest, psychofarmaka, HHC a alkohol. Často je to pestrý mix,“ upozorňuje primář kliniky MUDr. Petr Koťátko a dodává: „Nedávno jedna čtrnáctiletá dívka spolykala 46 ibuprofenů, měl jsem i případ, kdy si slečna nadrtila sto paracetamolů,“ dodává.

Nefunkční rodina i výzvy na sítích

Co vede děti k tomuto sebepoškozování? „Nejčastěji nefunkční nebo sociálně slabá rodina, strach ze školy, šikana, špatný prospěch, úzkosti, nebo i nesmyslná výzva na sociálních sítích,“ vypočítává primář Koťátko a pokračuje: „Nejhorší je, když záchranka přiveze dítě v bezvědomí a my nevíme, čím se intoxikovalo. Než budeme mít laboratorní výsledky, můžeme pouze vypláchnout žaludek. Přesto v 99 % se nám mladého sebevraha podaří zachránit. Ovšem kvůli otravě může mít poškozená játra, ledviny i nervovou soustavu. Také psychiatr musí posoudit, zda dítě propustit do domácí léčby nebo hospitalizovat na dětské psychiatrii. Jenže tam většinou není místo,“ postesknul si primář. 

Smrtelný mix

„Nejoblíbenější“ mix, používaný k demonstrativním sebevraždám, je alkohol, kanabinoidy, kratom, antidepresiva. Děti se také předzásobily HHC, který před zákazem prodeje výrazně zlevnil.

Jasná statistika

  • Děti do 15 let zneužívají paracetamol, antidepresiva a ibuprofen
  •  Dospívající jedou v antidepresivech a benzodiazepinech!
  • Rok 2019 – 237 případů předávkování, rok 2023 – 528 případů!
  • Každý týden 45 dětí s intoxikací

Typický teenagerský případ

Na konzultaci do Ambulance dětské a dorostové adiktologie přišla včera ráno patnáctiletá dívka. Ta představuje podle adiktologa Tomáše Jandáče typický případ demonstrativní sebevraždy páchané v této věkové skupině.

„Děvče má sebevražedné tendence a užilo kombinaci benzodiazepinů, léků na úzkost v kombinaci s alkoholem a HHC. Toto užívání více látek najednou je velice časté. Co se týče léků, tito dospívající sahají po větším množství antidepresiv, která mají předepsaná, a také po lécích, které najdou doma v lékárničce,“ vysvětluje Jandáč a dodává, že tyto demonstrativní sebevraždy páchají mladiství napříč všemi sociálnímu skupinami a týká se to ve většině případů dívek.

Adiktolog Tomáš Jandáč
Autor: Jiří Koťátko

Kde vám pomohou?

Toxikologické informační středisko (TIS)

V případě akutní otravy volejte:

224 91 92 93 nebo 224 91 54 02

 

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s adiktologem Tomášem Jandáčem 

Fotogalerie
4 fotografie