Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expertka o právu být s dítětem v nemocnici. Rodiče vyhazuje až polovina z nich

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá, pah - 
3. dubna 2024
14:55

 I v dnešní době se stále rodiče malých dětí potýkají s problémy, kdy při hospitalizaci nemohou zůstat se svými ratolestmi. Opravdu některé nemocnice vyhazují rodiče od svých dětí? Tomuto problému se věnuje kampaň s názvem „Být spolu je normální”, která má za cíl upozornit na to, jak důležité je, aby rodiče, či pečující osoby, mohly být nepřetržitě přítomny u dětí v nemocnicích podstupujících vyšetření nebo hospitalizaci. Na otázky Báry Holé v Epicentru odpovídala autorka kampaně a členka Výboru pro práva dítěte, Ágnes Bučinská Němečková.

„Podle odhadu Českého helsinského výboru, pod jehož hlavičkou tuhle kampaň děláme, až zhruba v 50 % českých nemocnic omezuje přítomnost rodičů nebo jiných pečujících osob,“ uvedla Bučinská Němečková.

„Netýká se to jenom rodičů, to právo dítěte na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce a dále na jiné pečující osoby se vztahuje samozřejmě i na pěstouny nebo na sociální rodiče, například u stejnopohlavních párů, anebo vlastně na kohokoliv, koho to dítě považuje za osobu blízkou, to znamená, že třeba i na chůvu, tam je samozřejmě potřeba to doplnit nějakým souhlasem rodičů," vysvětlila Bučinská, že dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce nebo jiné osoby, které bylo dítě svěřeno. Hovoří o tom § 28 zákona o zdravotních službách a zpřesňující vyhláška ministerstva zdravotnictví.

„Rodiče o tom často nevědí, proto se o tom snažíme informovat, protože se na nás pak obracejí, s tím, že kdyby věděli, že tam mohou být, tak by v nemocnici zůstali, víc by si o to řekli, dohadovali se a víc by se snažili, aby je od dítěte nevyhazovali,“ popsala zkušenosti některých pečujících.

Bučinská upozornila na případy, kdy práva rodičů nebo pečujících osob nejsou respektována. „Je zajímavé, že když se podíváte na některé nemocnice, tak na jednom oddělení to jde a na jednom oddělení to prostě neexistuje," podotkla a připomněla i situaci známé české influencerky: „Například Tereza in Oslo, Tereza Salte se zhruba před rokem a půl setkala s tím, že jí v jedné fakultní nemocnici vyhazovali od jejího rok a půl starého onkologicky nemocného syna.“

Podle Bučinské spousta rodičů ve chvíli, kdy lékaři nebo zdravotníci dítě uzdraví, vyléčí nebo zachrání, „tak oni nemají sílu s nimi, tak říkajíc, bojovat. A i proto mnoho rodičů nechce podávat stížnosti, nechce to řešit, nechce svůj příběh medializovat."

Nejčastější argument zdravotníků je podle Bučinské: „Protože prostě proto, u nás to nejde.“  Podle jejího názoru je jedním z dalších důvodů pak strach z přítomnosti rodičů v nemocnici.

Uživatel_5522193 ( 3. dubna 2024 17:40 )

V zahraničí konkrétně ve Švýcarsku to řeší hotelem vedle nemocnice a rodiče si samozřejmě platí. Možnost být s dítětem na pokoji je z hygienických důvodů nesmysl. Přes den dítě navštívit je dobré ale záleží na vážnosti onemocnění.

Jasna-mysl ( 3. dubna 2024 16:19 )

Podporuji myšlenku, ze matka má byt s dítětem.
No, co ale dělat, když není místo ? Má matka zabrat lůžko pro nemocne dítě?
Taky dost Dobre si to nedokážu představit na oddělení ARO nebo JIP.
To aby sestra hlídala nejen malého pacienta + jeho přístroje, ale taky matku, aby náhodou se nezapletla do přístrojů. A kdyby byl urgentní stav, kdy se vrátí k těmto luzkum personal a je jich tam více, tak přímo se tam plete. Mějte ke všemu propagování chladnou hlavu.

Uživatel_5766095 ( 3. dubna 2024 15:40 )

Jakou částku za nocleh a stravu při hospitalizaci dětí budou přítomní rodiče nemocnici denně platit?

Uživatel_5669963 ( 3. dubna 2024 15:31 )

Dobrý den. Ohledně tohoto tématu chválím nemocnici v Liberci,kde byl přijat náš dvouletý vnuk s poměrně těžkým průjmem a snacha v noci a syn ve dne mohli být přítomni na pokoji bez problému. Pěkný den Vácha Jbc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa