Dílo nazvané Vodopád vytvořil umělec Patrik Hábl minulou sobotu. Nachází se na zdi panelového domu na rohu Kubelíkovy a Táboritské ulice. Cílem bylo oživit šedivou a již hodně zašlou fasádu panelového domu z doby minulého režimu.

Tím, že pokryl pomalu se rozpadající fasádu chce umělec také poukázat na nezadržitelný proud času a pomíjivost věcí. Celé dílo vznikalo pomocí vysokozdvižné plošiny. Autor nejprve natřel celou zeď na černo a pak pak začal nanášet bílou barvu. Vzhledem k tomu, že Vodopád má 40 metrů na výšku a 8 metrů na šířku, práce mu zabrala skoro celý den.

Hábl už má s podobnou tvorbou ve veřejném prostoru zkušenosti. Před sedmi lety podobně pomaloval plochu na magistrále nedaleko náměstí I. P. Pavlova.

Byla to výzva

Pro mne samotného to byla nejenom nová výzva a zatěžkávací zkouška, jak citlivě vstoupit do veřejného prostoru, ale i jak zvládnout 300 metrů čtverečních vertikálního obrazu z čtyřicetimetrové výšky. Tentokrát se vše odehrává ve velké propasti pode mnou,“ řekl Patrik Hábl.

Dílo by zde mělo přečkat i ukončení festivalu, který do ulic Žižkova přinesl zruba čtyřicet uměleckých děl nebo instalací. Pozornost již vzbudila například desítka miniaturních kopií sochy maršála Koněva, které lemují stejnojmennou ulici.

Některé instalace si mohou lidé doslova osahat. Napříkald na Havlíčkově náměstí vznikla instalace, která filtruje okapvou vodu do pítka, což má vést k zamyšlení nad zranitelností koloběhu vody.

Fotogalerie
11 fotografií