V čestných hrobech spočívají ostatky rodáků, stavitelů, průmyslníků, starostů, mecenášů a umělců, kteří se zasloužili o rozvoj města.

„Nyní se sanují hroby Ignaze von Czibulky, který byl prezidentem c. k. krajského soudu v Novém Jičíně, továrníka a komunálního politika Willhelma Gromanna, architektů a stavitelů Huga Bluma a Richarda Klosse,“ vypočetla mluvčí radnice Marie Machková. Pátým renovovaným hrobem bude hrob Josefa Proroka, který byl farářem a děkanem a působil jako profesor na zemské reálce.

„Sanační práce spočívají zejména v přeskládání obvodových kamenů u jednotlivých hrobů, vybetonování základů pro usazení částí hrobek, doplnění chybějících částí, očištění hrobů a obnově písma. Opravená díla se nakonec ošetří nátěrem chránícím povrch kamene,“ uvedla mluvčí.

Práce mají být hotovy do konce října. Radnice do jejich opravy investuje téměř 900 tisíc korun, 300 tisíc zaplatí dotace z Česko-německého fondu budoucnosti.

Hrob je kulturní památkou

Označení čestný hrob hrobům významných rodin, které se v minulosti podílely na rozvoji města, udělili novojičínští zastupitelé v roce 2018. Plyne z něj i povinnost o hroby se starat.

„Většina náhrobků je z druhé poloviny 19. a počátku 20. století, jeví známky opuštěnosti a mnohé z nich jsou zdařilými uměleckořemeslnými díly,“ uvedl Václav Nezval z městského odboru rozvoje a investic.

Jeden z čestných hrobů, hrob malíře Huga Baara, byl označen titulem kulturní památka a byl restaurován už před pěti lety. „Na přelomu let 2017 a 2018 byl ve spolupráci s Klubem rodáků a přátel Nového Jičína opraven hrob továrníka Rudolfa Weisse. Hrob byl již v havarijním stavu a hrozilo jeho nevratné poškození,“ podotkl Nezval.

VIDEO: Na vyšehradském hřbitově v Praze odpočívá řada významných českých i slovenských umělců, spisovatelů, politiků, sportovců a dalších významných lidí.

Video
Video se připravuje ...

Vyprávění k nejvýznamnější hrobce českých dějin Slavín Eva Fornálová

Fotogalerie
6 fotografií