Jiří Sovák je bezesporu legendou, jehož odkaz je a bude v československé filmografii navždy. Mnoho příslušníků generace, která přišla na svět až po hercově smrti, by umělo vyjmenovat různé role i nesmrtelné hlášky tohoto charismatického multitalenta. Není se proto čemu divit, že jeho manželka, které blízcí přezdívali láskyplně Andulka, chtěla, aby měl na místě posledního odpočinku klid. 

Někdejší učitelka, která v sobě objevila a později nechala naplno propuknout lásku k psaní, si nepřála, aby se u hrobu Jiřího Sováka střídali fanoušci. Manželovu urnu s ostatky si proto nejprve nechala u sebe v bytě. Posléze mu sice nechala vyhotovit malý pomník, ani ten ale není veřejně přístupný. Nachází se totiž na zahradě chalupy, kterou oba tak milovali.

Víkendové sídlo ale Jiří Sovák nevyužíval jen k odpočinku. Chalupa ve Stříbrné Skalici totiž hrála významnou roli i v hercově profesním životě. Ze všech míst na světě to byla právě terasa před chalupou, kde si herec četl scénáře a učil se své texty. Nakonec se mu ale jeden z tamních pobytů stal osudným. Ve venkovní sprše, kterou si manželé Jiří a Andulka na terase zhotovili, totiž Jiří Sovák ztratil rovnováhu, upadl a zlomil si krček ve stehenní kosti. Po nevyhnutelně nutné operaci začal herci selhávat organismus a nedlouho nato zemřel.

Fotogalerie
47 fotografií