Časopis studentům nabídl možnosti vyzkoušet si práci prodejce a zároveň tím pomoci dostat časopis opět mezi čtenáře. Poslední měsíce totiž byly pro Nový Prostor poměrně těžké. Kvůli koronaviru se výrazně omezil pohyb lidí ve veřejné dopravě i na ulicích města.  Prodejci tak neměli komu časopis nabízet a časopis přišel o čtyři pětiny svého běžného nákladu.

Výzva má pomoci dostat ho zpět do širšího povědomí lidí. Jednou ze studentek, které výzvu vyslyšely, je i jedenadvacetiletá Patricie. Má za sebou již první týden, kdy prodávala v Dejvicích po boku paní Irenky. 

Netradiční brigáda

Její motivací však rozhodně nebylo vydělat si peníze, ale spíše Nový Prostor podpořit a částečně i zahnat nudu. Patricie studuje v Německu práva a do půlky března byla na studijní pobytu ve skotském Glasgow. Odtamtud se ale již v březnu raději vrátila kvůli epidemii koronaviru zpátky do Čech, kde najednou neměla nic moc na práci a rozhodla se využít čas nějak smysluplně.

Patricie a paní Irena na zastávce metra Dejvická
Autor: David Háva

Cílem projektu je kromě podpory časopisu dát možnost studentům, pro které je teď těžké najít si i kvůli koronaviru brigádu, možnost alespoň nějak pracovat. „Chceme na tomto příkladu ukázat, že prodejcem NP se může stát úplně každý, že je to pocitvý způsob výdělku a že za prodej NP se není třeba stydět,“ říká šéfredaktor časopisu Jan Štěpánek 

„Vydělat se tím moc peněz nedá,“ říká Patricie. Za týden, kdy prodala kolem třiceti výtisků si vydělala méně než tisíc korun. Přestože to není nijak zvlášť výdělečná činnost, pro mnoho lidí ve složité životní situaci je to cesta, jak se opět postavit alespoň částečně na vlastní nohy.

Prodává se v tandemu

Funguje to tak, že účastníci projektu si vyberou prodejce, po jehož boku pak pomáhají prodávat nebo nabízí časopis i sami. Patricie funguje stejně jako běžní prodejci, časopis prodává za 50 korun, z čehož si půlku nechá. Kromě toho však za každý prodaný časopis dostane bonus pět korun právě paní Irenka, se kterou se dala dohromady. 

Studentka Lucie a paní Kamila na Náměstí míru
Autor: David Háva

Stát i několik hodin v kuse na jednom místě je fyzicky docela náročné. První týden pro ní rozhodně nebyl jednoduchý. „Bolely mě nohy, záda i ruce,“ poznamenala. Musela se také sžít s paní Irenkou, která měla zpočátku k projektu trochu nedůvěru. Nakonec však k sobě našly cestu. „Vyprávěla mi o svém mládí, manželovi, se kterým se rozvedla, o dceři, rozpovídala se o svém příběhu. To pro mě bylo hrozně cenné,“ říká. 

Studentky přitahují pozornost

I to, že časopis, který často prodávají lidé bez domova, najedou prodávají mladé dívky, samo o sobě vyvolává pozornost a mnozí lidé se i podivují, proč to vlastně dělají. „Jeden pán se mě ptal, proč třeba nejdu raději na kafe,“ podotkla Patricie. Díky tomu se však zastaví a ptají, proč to dělá a třeba si i časopis koupí.

Projekt, který propojuje studenty s prodejci, jim může také pomoci vytipovat lepší časy, kdy prodávat a tak i lépe oslovit potencionální čtenáře. Podle Patricie to totiž sami prodejci často příliš nezvládají.

Sama Patricie chce pomáhat prodávat ještě alespoň několik týdnů a myslí si že projekt určitě příláká i více lidí, kteří se zapojí. „V tuto chvíli je celý program v testovací fázi, vyhodnocujeme zážitky a připomínky našich brigádnic, prodejců, ale i čtenářů a zvažujeme, kam dal tento projekt nasměrovat. 

Nový Prostor svým prodejcům pomáhal i v době koronavirové krize například pomocí online prodeje, kdy mohli lidé posílat peníze za zakoupený časopis v elektronické podobě přímo vybraným prodejcům nebo se také lidé skládali na různé dary a větší finančí příspěvky. I díky to mu se lidé, kteří i díky němu dostali z ulice, na ni zase nevrátili.

Fotogalerie
5 fotografií