Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kadeřnice bez štítů a další změny u roušek. Senioři „ostrouhali“ a na Slovensko už od středy

Aktualizováno -
25. května 2020
18:45
Autor: sab, ČTK - 
25. května 2020
14:00

Bez roušek nově budou moci být lidé ve všech provozech, kde jsou na jednom místě a udrží si od kolegů rozestupy aspoň dva metry. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dříve to bylo možné jen v kancelářích. Kadeřnicím nově bude stačit už jen rouška, nemusí mít ochranný štít. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na jednání uspěl s návrhem otevřít od úterý všechny hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Kontroly budou už jen namátkové. Od středy budou možné bez testů cesty mezi Českem a Slovenskem, pokud se dotyčný vrátí zpět do 48 hodin. Se svým slovenským protějškem Igorem Matovičem to dojednal český premiér Andrej Babiš (ANO). Od úterý přestane v Česku platit omezení, podle kterého mohou do větších obchodů s potravinami, hygienickým zbožím, kosmetikou a drogerií v době mezi 08:00 a 10:00 jen osoby starší 65 let. 

Kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem budou od úterý pouze namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody. Na pondělním zasedání schválila vláda návrh vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům. Ministerstvo vnitra to sdělilo v tiskové zprávě.

„V rámci rozvolňování podmínek budou kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem cílené a namátkové, policie nebude kontrolovat každého cestujícího. Místa bude policie vybírat flexibilně na základě vyhodnocení epidemiologického rizika ve spolupráci s hygieniky. Dojde tak k zásadnímu snížení personální náročnosti kontrol pro policii a otevření dalších míst pro překračování hranic,“ uvedl resort.

Původně bylo v plánu nechat plošné kontroly na hranicích do 13. června.

Na Slovensko bez středy na návštěvy bez testů

Ještě rychleji, už od středy 27. května, bude znovu možné cestování mezi Českem a Slovenskem bez testů. Pod podmínkou, že se dotyčný vrátí do 48 hodin. Po jednání se slovenským premiérem Igorem Matovičem to uvedl český premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) naznačil, že by se situace měla brzy dál zlepšit a od 15. června by mohlo být cestování bez testů možná také mezi Českem a dalšími státy - například Rakouskem.

Bratislava minulý týden umožnila obyvatelům země pod Tatrami vycestovat na 24 hodin do osmi evropských států, včetně Česka, Rakouska a Maďarska, aniž by po návratu na Slovensko museli nastoupit do karantény nebo předkládat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Matovič už dříve uvedl, že se od středy uvedená doba prodlouží na 48 hodin a na stejnou dobu by Bratislava mohla umožnit vstup obyvatelům Česka, Rakouska, Maďarska, Polska, Chorvatska, Německa, Slovinska a Švýcarska na Slovensko bez potvrzení o testu.

Letecky už nejen do Prahy

Pro lety v schengenském prostoru se budou moci od úterý nově využít i další letiště v České republice, a to v Brně-Tuřanech, Ostravě-Mošnově, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně. Vláda to schválila, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo vnitra.

Za překročení vnitřní hranice mimo místo určené k překračování vnitřních hranic nebo úmyslné vyhnutí se kontrole hrozí pokuta až 50.000 korun. Za nedodržení opatření ministerstva zdravotnictví, například nedodržení podmínky předložit negativní test, nedodržení karantény nebo nezákonný vstup na území, je možné uložit pokutu až milion korun.

Video  Adam Vojtěch na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Do školy bez rozvrhu

Uvolnění prosadil i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Před jednáním prozradil, že bude navrhovat, aby se žáci druhého stupně základních škol, středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol v omezené míře mohli do lavic vrátit 8. června. Nakonec se druhý stupeň může vrátit na třídnické hodiny od 8. června, ale praktická výuka na středních školách a vyšších odborných školách se může rozběhnout už od 1. června.

Jak by režim fungoval, chce Plaga nechat na školách. Ty by si mohly určit, jaké budou dělat aktivity, a dokonce i které dny se do školy bude chodit. Nemuselo by to být každý den tak, jako je to na prvním stupni. Ministr se přiklání k možnosti konzultací.

Základní školy by podle mluvčí ministerstva pro žáky druhého stupně nemusely zajišťovat program podle běžného rozvrhu na každý den, ale děti by do nich mohly chodit třeba na třídnické hodiny. „Nemuselo by to být každý den, ale třeba jen v některých dnech v týdnu na část dne,“ řekla Aneta Lednová. Zdůraznila, že otevření škol má dětem umožnit zejména znovunavázání vztahů se spolužáky a osobního kontaktu s učitelem. Podobně by podle ní mohly fungovat i střední školy, konzervatoře či vyšší odborné školy. „Je to v souladu s předpokládaným harmonogramem uvolňování opatření ve školství,“ dodala mluvčí resortu Aneta Lednová.

Video  Robert Plaga na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Odpuštění odvodů firmám s nejvýše 50 zaměstnanci?

Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Návrh zákona schválila dnes vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Předlohu musí ještě projednat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku. Prominutí odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, z něhož se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd. O odpuštění pojistného - tedy o takzvaném režimu C z Antiviru - jednala dnes tripartita. Na podobě opatření se neshodla.

Video  Jana Maláčová na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Nižší DPH u kultury, sportu nebo ubytování 

Daň z přidané hodnoty (DPH) by měla u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště, jízdného na vleky a vstupného do saun a dalších podobných zařízení klesnout z 15 na 10 procent. Dále by měla klesnout o čtvrtinu silniční daň u nákladních aut nad 3,5 tuny. V rámci daňového balíčku, který by měl firmám pomoci s následky šíření koronaviru, to dnes schválila vláda. Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že tak vláda chce daňově ulevit cestovnímu ruchu.

Podle schváleného návrhu firmy budou moci také uplatňovat daňovou ztrátu zpětně a obce zřejmě získají oprávnění osvobozovat od daně z nemovitostí kvůli mimořádným událostem. Zemědělcům by se mohla zkrátit lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty z 60 na 40 dnů. Balíček navrhuje ministerstvo financí projednat v Parlamentu ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze.

Video  Alena Schillerová na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Prymula dostal nový „flek“

Prymula bude  novým vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, schválila vláda.

Vicepremiér Hamáček přitom dal v posledních dnech najevo, že má ohledně této nové funkce pochybnosti. „Bude mě zajímat, proč vytvářet novou funkci a jaká by měla být náplň práce nového zmocněnce,“ sdělil. Zástupci opozice volí i ostřejší slova. Podle některých jde o „trafiku“. Nakonec ale všichni i z řad ČSSD hlasovali pro. Ministryně Jana Maláčová pak uvedla, že to pro ně není zásadní věc a dodala, že další dva zmocněnci vlády ubydou. Ministři z ČSSD Miroslav Toman (zemědělství) a Tomáš Petříček (zahraničí) funkce zmocněnců ze svých oborů zrušili.

Projekt Chytrá karanténa, který Prymula vedl se dnes přesunul pod ministesrtvo zdravotnictví. Centrální řídicí tým bude zrušen 30. června, v odběrových týmech budou i nadále vojáci. Vláda schválila na projekt 148 milionů korun. Přibyde celkem 167 pracovních míst.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl kabinetu navrhnout, aby kadeřníci už nemuseli nosit ochranné štíty. A uspěl, štít můžou kadeřníci i kadeřnice odložit. Jako ochrana  kadeřníkům postačí rouška, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a doporučil, aby si každé dvě hodiny roušky měnili. Existuje podle něj riziko nakažení zákazníka. 

Další z novinek je, že na ukončení karantény už nebude stačit rychlotest. „Nyní bude nutné mít negativní výsledek PCR testu,“‎ řekl Vojtěch.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mord ( 26. května 2020 05:42 )

Nic Lebo ta zachranuji sorry jako tvůj Panko velkomozny oligarcha

Pohybovenadany ( 25. května 2020 21:33 )

Babišu , lidi poslouchají jak ovečky, dobré to je .

zirioges ( 25. května 2020 21:31 )

nezavleču bo im borovičky naleju

marmat ( 25. května 2020 20:26 )

Většinou místní trolli .....
Strašně jim chybí MCH....Letné.......
Zvracej teda TADY

marmat ( 25. května 2020 20:24 )

Děti, nedělejte, ze sebe NIKDY takový trdla.....
Nebo jen jako provokujete ???
jirkaskot pravidelně vzteky úplně MIMO mísu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa