Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do hospody už 18. května? Havlíček připustil změnu, přidal milenky na hotelu a „čočku“ ve Sněmovně

Autor: Bohuslav Štěpánek, kal - 
6. května 2020
05:10

Vnitřní prostory hospod a restaurací by se mohly otevřít dřív, než 25. května, jak s tím zatím počítá vládní harmonogram rozvolňování opatření. V pořadu Blesku Epicentrum to připustil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Podle něj to bude záležet na vývoji situace a je jasné, že se blíží konec koronavirové krize, ale nic se nesmí uspěchat, proto i otevírání hranic musí být opatrné. „Rozhodně není cílem, abychom stáli na hranicích takřka se samopaly,“ řekl. Také přiznal, co rozhodlo o dalším uvolňování nastavených omezení, zmínil „čočku“ ve Sněmovně a přidal milenky na hotelu.

„My 11. (května) otevíráme zahrádky. V Rakousku otevírají 15. restaurace, myslím tím interiéry i exteriéry. My jdeme až 25., čili o deset dní později,“ zmínil Havlíček a dodal: „Uvidíme, jestli by tam nebyla šance tu poslední vlnu ještě trochu zkrátit. Mimo jiné vidíme, že máme nouzový stav, který nám končí už 17., další týden je krytý pouze částečně zdravotním zákonem.“

Vlaky i autobusy přes hranice

Vláda v pondělí rozhodla o obnovení příhraniční osobní vlakové a autobusové dopravy. To ale podle Havlíčka ale nenaběhne na celých 100 procent okamžitě. „Bude to najíždět postupně. Očekáváme, že v horizontu jednoho měsíce by to mohlo být na plné obrátky,“ odhadl. Má to ale podmínky, například cestující budou muset prokázat, že mají test na koronavir s negativním výsledkem, jinak je čeká dvoutýdenní karanténa.

„Ale pokud si v té karanténě půjdou udělat test a ten jim prokáže, že jsou negativní, tak samozřejmě končí ta karanténa,“ vysvětlil Havlíček s tím, že pravidla prodeje jízdenek nechává vláda na dopravcích, ti ale budou muset dodržet určité hygienické zásady. Pendleři se nemusí testovat každé dva týdny, ale nově stačí 30 dní.

Hlídání hranic se samopaly? Ne

Nově se hranice otevírají nejen přeshraničním pracovníkům, ale všem občanům. I ti ale musí použít jen hraniční přechody, mimo ně přes hranici nesmějí. Zde apeluje na ukázněnost občanů. „Rozhodně není cílem, abychom stáli na hranicích takřka se samopaly,“ řekl. Uzavření hranic ale podle něj mělo smysl. „Když se podíváme na jednotlivé regiony, kde se koronavirus šířil nejrychleji, tak je pravda, že ty příhraniční regiony tam prostě jsou, tzn. ti pendleři na to vliv měli,“ připomněl.

Letecky se smí cestovat zatím jen přes pražské letiště Václava Havla, ale podle vicepremiéra ne nadlouho: „V nejbližších dnech předpokládáme, že uvolníme Karlovy Vary, Brno a Ostravu. Je to otázka jednoho týdne.“

Češi vzali útokem hobbymarkety (11. 4. 2020) Češi vzali útokem hobbymarkety (11. 4. 2020) | ČTK / Říhová Michaela

O dalším uvolňování rozhodly hobbymarkety

Karel Havlíček přiznal, že o rychlejším tempu dalšího uvolňování omezení rozhodly hobbymarkety, které vláda povolila otevřít už před Velikonocemi. „Jsou na krajích měst, obvykle jsou spojeny s nějakým zahradním centrem, jsou dostatečně velká, vzdušná, takže jsme cítili, že by tam to riziko nemuselo být tak velké,“ vysvětlil ministr s tím, že některé to zvládly výborně, jiné ve špičkách hůře. „Vždycky jsme říkali, když se to bude vyvíjet hůře, pochopitelně musíme zatáhnout za ruční brzdu,“ upozornil.

Předzahrádky v Praze frčí, za jejich povolováním je ale každoročně nepříjemná byrokracie. Předzahrádky v Praze frčí, za jejich povolováním je ale každoročně nepříjemná byrokracie. | Daniel Vitouš

Do hotelu i s milenkou

Lidem se 25. května otevřou také hotely a penziony; zřejmě bez omezení, že by na pokoji mohli spolu bydlet jen manželé a další rodinní příslušníci, ale například i záletníci s milenkami. „Takhle jsme úplně nepřemýšleli, ale asi ano. Nedomnívám se, že bychom udělali nějaký absolutní diskomfort,“ připustil s úsměvem ministr.

Celý záznam rozhovoru můžete zhlédnout zde:

Video  Havlíček připustil rychlejší otevření hospod. Přidal milenky na hotelu a „čočku“ ve Sněmovně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Huron ( 6. května 2020 12:26 )

Do hospody jen s vlastním pulitrem!!!!

PavelSki ( 6. května 2020 09:31 )

Záletníci s milenkou a nesezdaní partner s partnerkou (běžný stav bez svatby).

To jaký rozdíl pro hotel?

To by se měli jako ptát, jestli má doma tu svoji jinou?

mord ( 6. května 2020 09:09 )

Díky že je orevrena a ty chcípni udavaci

sorgedoktor ( 6. května 2020 08:40 )

Milenky na hotelu..Prece jen nejaky pookrok..

sukin-sa-vracia ( 6. května 2020 08:19 )

V hospodách se bude koroviru skvěle dařit zvlášť když ti přinesou pivo v půllitru kdo ho v sobě má. Jedině pivo v kelímku ......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa