Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista o „hříšných“ Velikonocích: Lidé si sundavali roušky, přestupků bylo hodně

Autor: Bohuslav Štěpánek, Pavlína Horáková - 
15. dubna 2020
06:20

Dlouze obávané Velikonoce přinesly podle Policie ČR několik překvapení. I když se většina občanů snažila chovat zodpovědně, došlo o víkendu ke zvýšenému porušování nařízení vlády v boji proti koronaviru. Policejní rada a mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík v pořadu Epicentrum popsal situace, kterým museli policisté během těchto svátků čelit a popsal i některá nečekaná pozitiva.

„Přestupků bylo zhruba o padesát procent více, než tomu bylo v předchozích dnech a to za stejného počtu kontrol,“ řekl ve studiu Ondřej Moravčík. Příčin tohoto chování shledával hned několik. „Bylo poměrně hezké počasí a lákalo to roušky odložit, navíc spousta lidí už se cítí těmi karanténními opatřeními unavená. Snažíme se jim nadále vysvětlovat, že to dodržování pravidel je v zájmu nás všech,“ prozradil v pořadu Epicentrum. 

Přidal ale i pozitivní překvapení, které policistům uplynulý prodloužený víkend nachystal: „Co se týče dopravní situace, výrazně nám ubylo dopravních nehod včetně těch tragických následků. Všechny nás také zaujalo, že během Velikonočního pondělí došlo k poklesu protiprávního jednání, respektive k poklesu porušování nařízení ve srovnání s těmi předešlými dny. Občané České republiky vzali za své to, že o velikonočních svátcích nechodili po návštěvách.

Video  Epicentrum - Ondřej Moravčík  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Policisté v oslabení koronaviru

O Velikonocích byli nasazeni všichni policisté, kteří mohli a byli dostupní. Policejní sbor je momentálně oslaben o něco přes 300 členů. Zhruba 250 policistů je totiž v karanténě a kolem 47 je nemocných, podle mluvčího policejního prezidia nikdo z nich není ve vážném stavu. „O Velikonocích prováděli něco mezi 12–15 tisíci kontrolami denně, tedy něco přes 53 tisíc kontrol celkem. Kontrolovali jsme, zda mají roušky, zda se neshlukují nad rámec opatření vydaných vládou a zda v těch skupinkách nepijí alkohol,“ uvedl policejní rada.

Vzhledem k nedávnému povolení sportování a procházkám lesem bez roušky to podle něj mnozí vzali tak trošku za své. „Spousta našich občanů vyhodnotila situaci tak, že na cyklostezce roušku mít nemusí. V drtivé většině si ale nandavali roušky, jakmile viděli policistu, ještě dříve, než jsme je upozornili. Byl to až takový trend v České republice. Policisté se někam postavili a lidé začali nandavat roušky,“ uvedl s úsměvem rada.

Velikonoce bez mrtvých na silnicích

Vzhledem k absenci zahraničních turistů, ale i zavřeným obchodům je doprava v posledních týdnech nižší a tomu odpovídá i menší nehodovost. „Když se podíváte na ta data, tak vidíme, že máme o 60 procent menší nehodovost ve srovnání s loňským rokem a pozitivní také je to, že v průběhu Velikonočního pondělí nepřišel o život žádný člověk na našich silnicích. Což je oproti dvěma mrtvým loni samozřejmě úspěch,“ konstatoval spokojeně Moravčík.

lapak ( 15. dubna 2020 10:09 )

u nás v městě je to to samé policistu který jde pěšky,neuvidíš mi jim říkáme jezdíci dyně!! Proč policisté nechodí!!! nám hlava nebere oni jen jezdí nehoru dolu!! přitom 50m od silnice se schází party omladiny drogy,chlast,hulení všichni víme co se kde schází provádí jen jezdicí dyně ne!! kde jsou ty doby kdy policie chodila!! po svých rajonech a věděla o všem.Proč ředitelé policie okresu nepřinutí policisty chodit pěšky oni se bojí nemají nohy!!!

Maximilian ( 15. dubna 2020 08:32 )

Naše obec je výjimkou,tady policistů neuvidíš,takže roušky na obličej neskákaly.ale jsme na to zvyklí i mimo nouzový stav,každý ví,kde jedou drogy před školou,v parčíku a nic ,policistů neuvidíš,případně kolem projede autem,tomu se smazky zasmeji..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa