Souboje s rakovinou uštědřily Jiřímu Bartoškovi cennou životní lekci. Po vyslechnutí děsivé diagnózy a prodělání náročné léčby včetně chemoterapie se herec dívá na život docela jinou optikou než dřív. „Vážně nemocný jsem byl za svůj život dvakrát. Kdykoli jsem takhle vážně onemocněl, přiznal jsem si, že už jsem ve věku, kdy je normální odejít,“ překvapil Jiří Bartoška svým vyrovnaným postojem k vlastní smrtelnosti. Možnost, že by v boji s život ohrožujícími nemocemi mohl prohrát, ho strachy ze židle nezvedá. Proto ani současná koronavirová pandemie herce nijak zvlášť nevyděsila a neděsí.  

Podle ředitele Karlovarského filmového festivalu je jeho pohled na pandemii jiný i díky prostředí, ve kterém tráví čas. Jiří Bartoška a jeho manželka Andrea se totiž čím dál častěji uchylují z Prahy do letního sídla na Andělské Hoře nedaleko Karlových Varů. „Problém je, když lidé žijí na Jižním městě v bytě 2+1, mají dvě děti a jsou tam všichni. Najednou je to stresující. Na vesnici to ale bereme všechno jinak,“ pochválil herec pobyt mimo velká města v rozhovoru pro podcast týdeníku Reflex.

Byť je Andělská Hora vzdálená asi jen deset kilometrů od Karlových Varů, životní tempo je na „Andělce“ v nejlepším smyslu slova vesnické s veškerým klidem a vzájemně přátelskými sousedskými vztahy. Navíc má Andělská Hora pověst mystického místa. Podle rčení, kterým se především místní zaklínají, totiž „Na Andělské Hoře nikdo neochoře“. A tak možná i proto strávil většinu času z období nouzového stavu a s ním spojené karantény Jiří Bartoška právě tam. A díky poklidnému stylu života na vesnickém stavení s velkou zahradou si do teď nedokázal zvyknout na nošení roušek. „Vždycky ji zapomenu. Tam se totiž pohybujeme normálně,“ nebojí se přiznat, jaký mají s manželkou Andreou vztah k nošení ochranných pomůcek.    

VIDEO: Reflex podcast: Jiří Bartoška o zrušení karlovarského filmového festivalu a o koronaviru 

Video
Video se připravuje ...

Reflex podcast: Jiří Bartoška o zrušení karlovarského filmového festivalu a o koronaviru Martin Bartkovský

Fotogalerie
30 fotografií