Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemana dopálil dotaz na Mynářovu zabijačku. „To prase bylo hladové,“ brání kancléře

Autor: sab - 
19. dubna 2020
19:00

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář byl v pátek na zabijačce, která se konala v areálu jeho penzionu v Osvětimanech. Ta se uskutečnila bez vědomí hygieniků. Kritizuje ho za to veřejnost, opozice a i podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Mynář zřejmě porušil stávající vládní nařízení. V Česku totiž stále platí nouzový stav, zákaz shlukování a pořádání jakýchkoli akcí. O zabijačce si v Blesku přečetl i prezident Miloš Zeman, v rozhovoru pro Frekvenci 1 nicméně za dotaz na ni moderátorovi nejdřív vyčinil, aby se pak svého kancléře přeci jen zastal: řekl, že prase nebylo nemocné, ale že hladovělo a hlady by i umřelo.

„Dověděl jsem se následně o ní a četl jsem to i v Blesku,“ řekl prezident na Frekvenci 1 pro Prezidentský Pressklub. Více se o zabijačce, kterou jeho kancléř Vratislav Mynář uspořádal navzdory vládním nařízením o zákazu shlukování pro víc než dva lidi s výjimkou rodiny, prezident bavit nechtěl. Považuje to za bulvární téma.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se pro Blesk bránil, že zabijačku pořádal, protože hrozilo, že jim prase pojde. Uvedl také, že nepořádal v souvislosti se zabijačkou žádnou hostinu.

Zeman: Prase by umřelo hlady

„To prase nebylo nemocné, to prase bylo hladové. A to prase bylo hladové proto, protože penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se to prase krmilo, neexistují a to prase by umřelo hlady,“ hájil chování svého kancléře prezident. Mynář předtím uvedl, že po otevření hobby marketů mohli zvířeti koupit aspoň šrot, ale že po něm přestalo žrát úplně.

Mynáře kvůli zabijačce kritizovali mnozí politici i široká veřejnost. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by celou věc měla řešit hygiena, protože není možné pořádat žádné hromadné akce. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil, že zlínská hygienická stanice bude celou věc prověřovat.

"Úplně se mi to nezdá, protože samozřejmě je pravdou, že v této době máme zakázány hromadné akce pro více osob, takže úplně v pořádku to není," řekl ministr zdravotnictví Radiožurnálu.

U Mynáře v restauraci v Osvětimanech bylo v pátek ale dohromady šest lidí, nad tím se ve vyjádření pro Blesk Zprávy pozastavil i epidemiolog Roman Prymula. Zpochybnil také použití testů. Mynář si pro přítomné koupil rychlotesty, ty se ale používají na konci karantény a pro zjištění akutní přítomnosti nákazy nejsou spolehlivé.

Za „hostinu“ schytal kritiku i Zeman

I prezident Miloš Zeman byl v minulosti několikrát kritizován za svůj přístup ke koronavirové pandemii. Mnohým se nelíbil jeho projev k národu, kde místo státnického a povzbudivého projevu spíše kritizoval své neoblíbence. V pozdějších projevech Zeman svá slova mírnil a vyzýval k soudržnosti.

Kritika se na Zemana snesla i poté, co jeho mluvčí Jiří Ovčáček sdílel fotografii ze společného jednání prezidentova poradního týmu s některými ministry. Lidem se nelíbilo, že navzdory vládním nařízením zúčasnění nedodržovali rozestupy a na stole měli pohoštění.

Miloš Zeman pak v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech na tuto kritiku reagoval. „To drobné občerstvení se dalo takto konzumovat během několika málo minut,“ řekl prezident a u toho si nadzvedl rukou zespodu svoji roušku. „Nikdo nenapsal, že jsem zakázal oběd. Poprvé při zasedání této expertní skupiny. Poprvé proto, protože poprvé jsme měli na sobě roušky,“ dodal prezident.

Video  Zeman o koronaviru, zdraví a vládních opatření: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

eremita ( 11. října 2020 22:31 )

I malé dítě ví, že každý živý tvor potřebuje k životu potravu. Pokud nedokážu zabezpečit zvíře základní potřebou, nepořizuju si ho. Pan Mynář není takový ubožák, aby toto nevěděl a nedokázal praseti zachovat život jen proto, že nemá zbytky z podnikání. Plat má dost velký na stravu vepříka. Prostě to prase by zabil tak jako tak. Odporné. To se nedělá. Ochránce přírody a veterinu na něj.

Kazin ( 24. dubna 2020 12:58 )

Tak a dost !!!Zemana jsem celkem bral ted to ***.Cela vlada i opozice si delaji z lidi jen srandu.A prezident taky.PREVTAT !!!!!!

nitram55 ( 21. dubna 2020 02:04 )

To jste mi napsal primo z duse.

BoziMilda ( 20. dubna 2020 19:14 )

„To prase bylo hladové,“ brání prezident kancléře. No dobře, každý máme občas hlad, ale to si Vráťa nemohl koupit něco v sámošce ?

AliceNovakova3 ( 20. dubna 2020 17:52 )

Tak jsem se tak nějak z té hrůzy nakonec také otřásla a je mi z toho také zle. Nedej bože, aby soused někomu vytloukl králíkárnu a ještě si tam někdo došel pro králíka. To už ten stát můžeme docela zabalit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa