Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi už jsou měsíc v rouškách. Obstarat si je museli sami, vláda zůstala u slibů

Autor: ČTK - 
19. dubna 2020
10:40

Už měsíc nesmí lidé v Česku ven bez roušky či jiného zakrytí nosu a úst. Vládní nařízení platí od 19. března kvůli šíření koronaviru. Kabinet původně sliboval, že dodá roušky všem občanům. V prvních týdnech koronavirové krize měl ale stát problémy i se zajištěním ochranných pomůcek pro zdravotníky nebo sociální pracovníky. Lidé tak do dneška nosí hlavně vlastnoručně šité roušky. Vláda nyní začala postupně uvolňovat zavedená omezení, zákaz vycházení bez roušek ale bude podle představitelů státu zrušen pravděpodobně až jako poslední.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v polovině března nejprve tvrdil, že povinné plošné nošení roušek bude možno nařídit až po doručení velké letecké dodávky ochranných pomůcek. Nakonec ale vláda schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst už 18. března, několik dní před zmíněnou dodávkou pomůcek. Členové kabinetu pak řekli, že lidé si mohou dát přes ústa a nos například i šátek nebo šálu.

Ještě 19. března vláda uložila vnitru distribuci ochranných pomůcek občanům prostřednictvím České pošty nebo samospráv. Jen tři dny poté však náměstek ministra zdravotnictví a tehdejší šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula prohlásil, že by lidé měli nosit vlastní látkové roušky. Tehdejší zásobování podle něj nemohlo pokrýt doručování jednorázových roušek všem občanům. Lidé si tak roušky stále šijí svépomocí a k výrobě látkových roušek přistoupily i některé firmy.

Za porušení zákazu vycházení bez roušky hrozí pokuta až 10.000 korun. Zatím je možno sankci řešit jen ve správním řízení, což je podle Hamáčka zdlouhavé. Vláda tak navrhla, aby policisté a strážníci mohli porušení vládních opatření kvůli koronaviru pokutovat na místě. Návrh minulý týden těsnou většinou schválili poslanci.

Konec povinného nošení roušek je nejasný

Kdy povinné nošení roušek skončí, zatím není jasné. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) teď není na místě stanovovat termín, kdy bude zákaz vycházení bez roušek zrušen. „Z našeho pohledu se roušky osvědčily jako velmi důležité opatření,“ řekl Vojtěch v úterý.

Na odložení roušky se těší i sám prezident. „Vydržte, prosím, protože se nám daří, protože epidemie ustupuje, protože za několik týdnů tyhle roušky sundáme. Já cituji ministra Vojtěcha, který říká, že je sundáme v červnu, a chtěl bych mu samozřejmě věřit,“ uvedl Miloš Zeman na Primě. 

Rouška může podle odborníků zabránit přenosu kapének, které vznikají při dýchání, kýchání či kašlání, a tedy i přenosu koronaviru. I Světová zdravotnická organizace (WHO) uznává, že rouška může snížit riziko přenosu viru od nakažených, u nichž se ještě neprojevily příznaky nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Látkové roušky je možné podle informací odborníků na webu Státního zdravotního ústavu opakovaně používat po přeprání ve vodě teplejší než 60 stupňů Celsia. Papírové se musí po jednom použití vyhodit.

Evka4 ( 19. dubna 2020 18:34 )

krapotkin: Všechno rozkradli ODSáci, tak zklidni hormon. Babišova vláda už jenom ta zvěrstva napravuje. A jestli se vám to nelíbí, tak táhněte do jůesej, po tom jste celý život toužili..Abyste věděli, co tam se dneska děje za zvěrstva. Pitomci.

gejzovic ( 19. dubna 2020 18:32 )

USA otom vedelo uz v roce 2004

gejzovic ( 19. dubna 2020 18:30 )

Jako riditel CT si to muze dovolit kdyz rada stoji jenom na svych odmenach,prestat platit

Evka4 ( 19. dubna 2020 18:27 )

motola:

gejzovic ( 19. dubna 2020 18:27 )

A natebe nezbude chdacku ale verim ze uz mas dost,nenazrance

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa