Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kancléř Mynář po zabijačce čelí kritice. Babiš chce zásah hygieny, Prymula zpochybnil testy

Autor: Sabina Dračková, kal - 
19. dubna 2020
05:02

Zabijačka, která se v pátek pořádala v restauraci hradního kancléře Vratislava Mynáře, rozčílila řadu lidí i českých politiků. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v Osmětimanech zřejmě porušili nařízení, které po dobu nouzového stavu kvůli koronavirové krizi v Česku platí. Pochybnosti má i přední epidemiolog Roman Prymula. Mynář se brání tím, že prase bylo potřeba zabít a s někým z krajské hygieny se o tom před tím poradil. Oficiálně ale hygiena žádnou takovou informaci nemá.

Hradní kancléřMynář podle svých slov požádal o uspořádání zabijačky svého švagra, protože jejich prase přestalo jíst a hrozilo, že pojde. Akce se zúčastnilo šest lidí, kteří byli podle kancléře potřeba pro poražení prasete a s tím související práce. Kromě Mynáře přišel i starosta obce Osvětimany Aleš Pfeffer.

„To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera (v pátek, pozn. red.) odpoledne, to už byl skoro konec tý zabijačky,“ popsal Blesk zprávám hradní kancléř v sobotu. „Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít,“ dodal.

I tak to ale zřejmě nebylo podle zákona správně. „Podobné hromadné akce není možné v současné době pořádat, došlo tak podle všeho k porušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Věcí by se tak měla zabývat krajská hygienická stanice,“ napsal Blesk Zprávám premiér Andrej Babiš (ANO).

„My v tuhle chvíli z hlediska těch obecných pravidel povolujeme kontakt dvou osob, pokud to nejsou rodinní příslušníci, takže jestli tam byli rodinní příslušníci plus dvě osoby, tak, no, co k tomu říct,“ reagoval epidemiolog Roman Prymula.

O rodinou akci ale nešlo. Podle Mynáře se sešli jen lidé, kteří byli potřeba k tomu, aby se prase zabilo a naporcovalo. Společně s ním a starostou obce Osvětimany bylo prý na zabijačce šest lidí. „Já jsem zažil zabijačku a řezník, pokud jako používá tu pistoli, která vlastně vystřelí jakýsi píst a zabije prase, tak tam je sám ten řezník. To zas nevím, že by tam bylo více lidí,“ podivil se Prymula.

Náměstek ministra zdravotnictví zmínil, že otázkou je také to, jak dodržovali nařízený odstup a nošení roušek. „Všichni měli roušky, od sebe byli vždycky... no tak, jak když se dělá prase. Tak dva lidi a tři metry od toho další,“ popsal starosta Osvětiman Aleš Pfeffer.

Prymula: Rychlotesty až po karanténě

To, že si Mynář koupil testy a nechal všechny otestovat, je podle Prymuly sice pozitivní faktor, ale na rychlotesty, které v Osvětimanech použili se v tomto případě nedá spoléhat.

„Ty rychlotesty slouží k tomu, abychom sledovali chronicitu toho procesu. Po čtrnácti dnech v karanténě zjišťujeme, jestli ten člověk prodělal nebo neprodělal to onemocnění. Ty rychlotesty neslouží pro to, aby akutně zjistily, jestli ten člověk je pozitivní nebo není,“ vysvětluje Prymula, informace z takových testů podle něj není stoprocentní.

Pracovní akce?

„Za normálních okolností zabijačka není žádný problém a pokud vím, tak vláda říká, že do práce se může chodit,“ brání se nařčením z porušení nařízení kancléř Mynář.

Podle Prymuly je ale obtížné posoudit, jestli šlo o pracovní aktivitu. „Pokud bylo nutné provést popravu toho čuníka, tak si dovedu představit, že tam byl jeden až dva pracovníci, kteří provádějí tu vlastní zabijačku. A byli tam na druhé straně prostě cca dva lidé kteří jsou z té dané rodiny. Ti další pracovníci je diskutabilní, proč tam měli být,“ naráží Prymula. 

Zaplacenou firmu na bourání prasete ale kancléř podle svých slov neměl. „To se tak u nás na vesnici nedělá,“ řekl s úsměvem.

Papaláštví, čílí se opozice

Chování muže, který je dlouhé roky pravou rukou prezidenta Miloše Zemana, se nelíbí ani opozičním politikům. „Nemohu se vyjadřovat k podrobnostem tohoto konkrétního případu, ale u pana kancléře mě uz nic nepřekvapí. Svým chováním dlouhodobě ukazuje, ze tu bohužel jsou rovni a rovnější,“ napsal Blesk Zprávám šéf nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS).

Podle Fialy by právě lidé ve vysokých funkcích měli jít občanům příkladem. „Zvláště v tak těžké situaci, která vyžaduje od všech zvýšenou odpovědnost. Lidé se museli vzdát mnoha činností, které jinak běžně dělají. Pravidla musí platit pro všechny, nikdo si nemůže dělat, co chce,“ dodal Fiala.

Podobně mluví i šéfka další opoziční strany Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „U hradní party nepřekvapí nic. Projevy papalášství a nerespektování pravidel je u lidi kolem prezidenta Zemana na denním pořádku,“ posteskla si.

„U pana Mynáře je toho tolik, od chybějící bezpečnostní prověrky po vyhrůžky předsedovi Senátu, ze každý jiný nadřízený by jej uz dávno hnal ze svých služeb. Platí staré známé ryba smrdí od hlavy,“ napsala Blesk Zprávám Pekarová Adamová.

Krmivo se koupit dalo, reaguje Jurečka

Předseda lidovců Marian Jurečka, který je původním povoláním zemědělec, upozornil, že krmivo pro prase se koupit dalo. „Nechci tu pohádku hradnímu kancléři kazit, ale prodej krmiv pro zvířata nebyl nikdy uzavřen, co by asi tak dělali všichni ostatní zemědělci a drobní chovatelé?,“ zeptal se na twitteru.

„Mohl se zeptat i svého legislativního odboru v rámci prezidentské kanceláře,“ dodal Jurečka. Nad argumentací kancléře se pozastavil i bývalý europoslanec Petr Ježek (HLAS). Jurečka reagoval na slova hradního kancléře o tom, že prase po uzavření restaurace nebylo čím krmit, proto mu dávali šrot.

„Kvůli vládním zákazům nebylo možno koupit krmivo a musel jsem nechat zabít prase, říká vedoucí kanceláře republiky. Myslím na 1,5 milionu prasat v naší zemi, která týdny nežrala,“ napsal na twitter.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si pouze rýpnul do Mynářova nepřesného vyjádření o „pěstování“ prasat. „My jsme si tady pěstovali soukromě prase tak jako mnoho let,“ řekl totiž Blesk Zprávám kancléř Mynář. 

Nad tím stejným se pozastavil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Pane Mynáři, prasata se nepěstují, ale chovají. To ale není jediná stupidita, kterou jste vyprávěl novinářům. Porušil jste opět pravidla, když na zabijačce může být jen rodina,“ napsal.

„To je věc hygieniků a jeho šéfů. Mně je pan Mynář ukradenej i s tím svým prasetem,“ reagoval ještě Miroslav Kalousek. 

Koukou ( 24. dubna 2020 00:32 )

A vy se věnujte chytání (použiji slušné slovo raději) svého už beztak obrovnského ega prosím :P

marmat ( 20. dubna 2020 16:33 )

nespokojeny: No pokud bude ta vesnice zítra obehnána červeno-bílou stuhou....
Tak praseti....nebo starostovi NĚCO BYLO

marmat ( 20. dubna 2020 16:30 )

Pokud uvěříme důvodu porážky.....
budeme taky věřit, že KARMA nevyhodnotí odpověď jako lež !!!
Protože pokud udeří......tak buď proto , že praseti vůbec NIC nebylo,
nebo proto, že "skrývalo" i s majiteli (před hygienikem) vážnou nemoc
Ta se potom projeví jak má......

Maximilian ( 19. dubna 2020 21:45 )

Máme ještě vůbec prezidenta?

Maximilian ( 19. dubna 2020 21:43 )

Taky si to často říkám,souhlas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa