Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svatby nabourává koronavirus: Pavla a Petr ji se smutkem zrušili, Terezie a David trnou

Autor: ula, ČTK - 
2. dubna 2020
05:30

Petr (28) a Pavla (29) se měli 9. května brát. Kvůli koronaviru svůj slavnostní den po dlouhých úvahách zrušili. A nejsou zdaleka jediní. Některé svatební obřady ruší sami snoubenci, někde termíny ruší úřady. David (29) a Terezie (23) zatím vyčkávají, svatbu by měli mít v červenci. Podle nich už byl i před pandemií problém sehnat termín, který by splňoval pravidlo „svatba do roka a do dne od zasnoubení“, někdy se čeká na vysněný termín i dva roky.

Petr a Pavla se měli brát 9. 5. 2020 v Plzeňském kraji, svatbu plánovali od května 2019. Chtěli využít prodlouženého víkendu, protože nevěsta má rodinu daleko. Svatby se mělo zúčastnit 65 lidí.

„Šaty jsem si zamluvila v říjnu 2019, zaplatila jsem zálohu dva tisíce korun. V lednu 2020 jsme absolvovali zamluvení obřadu na matrice, objednávku květin, pro mě a rodinné příslušnice kadeřníka, kosmetičku a sestavení slavnostního menu v předem domluvené restauraci. V té době již bylo domluveno ubytování pro rodinu a sladký bar s dortem,“ popsala Pavla přípravy na svatbu Blesk Zprávám. Objednáno měli úplně vše.

„Když byla zavedena na začátku března první opatření kvůli pandemii, situaci nejdříve neřešili. Říkali jsme si, že případně uděláme malý obřad jen pro rodinu, ale s tím, jak začali zpřísňovat opatření, tak jsme začali zvažovat možnosti a přišlo nám nejvhodnější zrušit svatbu nyní a dál nečekat,“ řekla Pavla.

Důvodem bylo zejména to, že mají v rodiče prarodiče a malé děti, jejichž zdraví nechtějí ohrozit a zároveň si bez těchto lidí nedokáží svůj velký den představit.

Snoubenci: Jsme rozmrzelí

„Zatím ještě nemáme náhradní datum, protože svatební termíny se domlouvají i rok dopředu, aby matrika měla oddávací den, restaurace měla volný pronájem a cateringová služba neměla na daný víkend další zakázky. Spíše než s podzimem 2020 počítáme s datem někdy v roce 2021,“ přiznala Pavla. S partnerem jsou rozmrzelí, protože do příprav investovali mnoho energie.

„Tohle všechno budeme absolvovat ještě jednou, až si vybereme vhodnější datum,“ říká budoucí nevěsta, na druhou stranu dodává: „Opatření jsou důležitá pro blaho všech, a když je v sázce zdraví, tak svatba je opravdu pouze malá a nevýznamná událost.“

David a Terezie: Zatím vyčkáváme

David (29) a Terezie (23) patří do skupiny snoubenců, kteří nemohou dělat nic, jen čekat. Termín mají stanovený na 17. července, obřad by se měl uskutečnit na Vysočině.

„Objednané je prakticky vše. O obřad, ubytování a jídlo se stará provozovatel areálu, kde svatba má být, takže většinu záležitostí řešíme přímo s nimi, což je výhoda. Prstýnky s vyrytým datem svatby máme už taky doma, stejně jako objednané šaty pro nevěstu a zaplacené zálohy pro floristku, kadeřnici a fotografa,“ popsal Blesk Zprávám David.

Kapela, která měla na svatbě hrát, jim před časem odřekla kvůli jiné a větší akci.

„Teď za nás ještě možná budou rádi a nakonec nebudeme muset hledat náhradu,“ říká k tomu David a pokračuje: „Na spádovou matriku jsme jeli už v lednu, tak pokud datum dopadne, tak máme v tomto ohledu o starost míň. Teď se dostat na úřad v cizím městě je asi nejen nemožné, ale i nezodpovědné.“

Do roka a do dne? Těžko...

David a Terezie zatím svatbu neruší. „Priorita je zdraví našich rodin a tohle zatím jede na druhé koleji. Pokud se situace bude v nadcházejících měsících horšit, tak jsme spíš ochotni svatbu posunout na jiné datum, než ji nějak výrazně omezovat,“ uvažuje David. Zároveň souhlasí s tím, že termín je největší problém.

„Vždy jsem myslel, že svatba má být do roka a do dne od zasnoubení. Není tomu tak. Rezervace jsou i na dva roky dopředu a pak hledat vhodný termín necelý rok dopředu není úplně snadné,“ přiznává budoucí ženich.

Navzdory tomu jsou snoubenci optimističtí. „Lidé teď tráví zavření doma víc času než kdy dřív, tak uvidíme, kolik těch svateb nakonec bude. Je to určitě před svatbou zajímavý experiment. Třeba se ještě uvolní nějaké zajímavé termíny, které nebylo možné rezervovat,“ uzavírá se smíchem David.

Více o svatbách a koronaviru čtěte ZDE >>>

Svatby ruší snoubenci i úřady

Města ve Zlínském kraji zrušila už v březnu všechny svatby. Obřady plánované na duben většinou snoubenci sami ruší, někde termíny odvolal úřad. V případě květnových svateb většinou snoubenci vyčkávají, jak se situace vyvine.

Ve Zlíně bylo v březnu zrušeno šest svateb. „Z toho pouze jednu svatbu zrušili snoubenci sami hned po vyhlášení nouzového stavu. Ostatní snoubenci byli po vyhlášení nouzového stavu informováni o situaci telefonicky, ale po přijetí krizového opatření jim byly svatby úřadem zrušeny,“ uvedl zástupce radnice Lukáš Fabián.

Na 4. dubna bylo naplánováno šest svateb, pět z nich již snoubenci zrušili. „Dále jsme měli na 18. dubna objednán jeden jubilejní obřad – diamantovou svatbu, kterou jubilanti vzhledem k situaci sami zrušili,“ uvedl Fabián, podle kterého je na duben naplánováno ještě dalších 11 svateb. Na měsíc květen je objednáno celkem 20 svateb, prozatím nikdo obřad nezrušil,“ uvedl Fabián.

Ve Vsetíně byly v březnu zrušeny dvě svatby. „V dubnu mělo být deset svateb, snoubenci zrušili dvě, šest zrušilo město, dvě se budou přesouvat na podzim. V květnu mělo být pět svateb, zatím snoubenci zrušili jednu, čekáme, jak se situace vyvine,“ uvedla mluvčí radnice Jana Raszková.

Video  Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii koronaviru. (1.4.2020)  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Více o svatbách v době koronaviru čtěte ZDE >>>

zlymikes ( 2. dubna 2020 06:53 )

Takovou drobnost řeší "psí knížka". Horší to mají těžce věřící, kteří mohou spolu souložit až po svatbě. To pak má někdy až hrozné následky, když se to třeba vrazí do sousedky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa