Švachula byl místostarostou městské části Brno-střed a podle státního zástupce Radka Mezlíka byl hlavou celé skupiny. Výše úplatků dosáhla 47 milionů korun. Ovlivněny byly podle žalobce desítky zakázek v celkovém objemu nejméně za 330 milionů korun.

„Dotyční jsou obvinění z několika trestných činů, například z účasti na organizované zločinecké skupině či z přijetí úplatku. U nejzávažnějších případů hrozí obviněným vězení 10,5 roku až 16 let,“ řekl Mezlík.

Podáním obžaloby případ zřejmě neskončí, kriminalisté se údajně zajímají o další větve kauzy, na které při vyšetřování narazili. Jejich hlavním pojítkem je zřejmě právě Švachula, který působil například i v rozkladové komisi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Faltýnek ml. zastavuje

V reakci na to Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, uvedl, že požádá o pozastavení členství v hnutí na období do konce letošního roku.

„Požádám o pozastavení do konce tohoto roku. Chci se trochu zkoncentrovat po masivní mediální masáži. Ve svých funkcích ale budu pokračovat,“ napsal Faltýnek. Média například informovala o tom, že ho policisté podezírají z korupce v kauze stamilionových manipulací zakázek.

Jiří Faltýnek, který je zastupitelem Brna, byl v minulosti mimo jiné ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Podle zdroje Aktuálně.cz právě Faltýnek mladší z titulu své pozice u tepláren přímo ovlivňoval veřejné zakázky zadávané společností spřízněným firmám.

Zrušili místní buňky

Předsednictvo hnutí ANO už ve čtvrtek zrušilo tři místní organizace, a to v Brně-Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Podle bývalého primátora Petra Vokřála (ANO) organizace dlouhodobě nepostupovaly v souladu s principy hnutí.

Podle něj tím hnutí reagovalo na personální propojení některých členů organizací se dvěma policejními vyšetřováními, například s korupční kauzou na radnici Brno-střed, v níž čelí obvinění z manipulace zakázek Švachula.

VIDEO: Babiš šil do „zkorumpované neziskovky“: Pokles v žebříčku korupce? Za nás výrazně poklesla, nemáme žádné skandály.

Video
Video se připravuje ...

Babiš šil do „zkorumpované neziskovky“: Pokles v žebříčku korupce? Za nás výrazně poklesla, nemáme žádné skandály. Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy