Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Honzík bude navždy duší kojenec: Hasiči mu vybírají na nové auto

Autor: chal - 
9. března 2020
19:28

Hasiči z Ústí nad Orlicí plánují druhý ročník benefiční akce, která se ve městě uskuteční na čarodějnice. Loni výtěžek věnovali tříleté Elišce s nemocí motýlích křídel, letos podpoří rodinu Honzíka, který trpí vzácným Angelmanovým syndromem. Kromě toho založili i transparentní účet, kam mohou lidé posílat své dary.

Honzík z Ústí nad Orlicí se narodil s Angelmanovým syndromem, vzácnou genetickou poruchou, kvůli které mentálně zůstane navždy zhruba na úrovni kojence. Vyžaduje proto neustálou péči, o samostatnosti bohužel nemůže být ani řeč.

„Normálně roste, ale pořád má myšlení jako osmiměsíční miminko,“ vysvětlil Honzíkova maminka. „Musí se krmit, je stále na plenkách a má ze všeho radost, pořád se směje. A miluje vodu,“ dodala. Právě častý úsměv je důvodem, proč se Angelmanovu syndromu říká také syndrom šťastného dítěte.

Orlickoústečtí hasiči se Honzíkovi finančně pomoct, a proto jeho rodině věnují výtěžek z benefičního běhu a koncertu. Oboje se uskuteční 30. dubna na pálení čarodějnic. Výtěžek dle slov Honzíkovy maminky rodina použije k placení asistence, za kterou dá měsíčně nemalé prostředky, a snad i ke koupi nového auta.

Hasiči pro Honzíka založili i transparentní účet, aby mu mohli přispět i lidé, kteří se na čarodějnice do Ústí nad Orlicí nedostanou. Více informací k veřejné sbírce i benefiční akci je na Facebooku orlickoústeckých hasičů.

Video  Hasiči vybírají na nové auto pro Honzíka.  - Facebook Hasiči Ústí nad Orlicí I.
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi