Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petříček mezi Brity: Z Čechů se k trvalému pobytu zapsala třetina. Co Kate Zemanová?

Autor: ČTK, sova - 
7. února 2020
18:30

Češi žijící v Británii, kteří chtějí v zemi zůstat i po jejím odchodu z Evropské unie, by se měli co nejdříve zaregistrovat u místních úřadů. Vyzval je k tomu ministr zahraničí Tomáš Petříček, který v pátek navštívil severoanglické město Manchester. Podle odhadu českých úřadů žije v Británii až 100 000 Čechů, žádost o status usedlíka jich u britských úřadů podalo zatím jen 33 tisíc.

„Chtěl bych vzkázat, aby nečekali na poslední možnost, která bude v polovině příštího roku, aby neváhali již nyní oslovit konzuláty, pokud třeba potřebují nové doklady, dokumenty k té registraci,“ řekl Petříček. „Těch lidí, kteří mají třeba propadlé pasy, jsou skutečně tisíce,“ zdůraznil.

Občané sedmadvaceti zemí EU mohou o trvalý pobyt v Británii požádat až do 30. června 2021. Pokud v zemi žijí déle než pět let, měli by dostat status usedlíka. Pokud žijí v Británii kratší dobu, dostanou předběžný pobytový status, který by měli mít možnost později změnit v trvalý.

To se s největší pravděpodobností bude týkat i dcery českého prezidenta, Kateřiny Zemanové. Ta v Londýně studuje antropologii teprve čtvrtým rokem.

Británie dá na infokampaň přes čtvrt miliardy

Česká diplomacie se podle Petříčka nyní soustředí především na informování Čechů, kteří chtějí po konci přechodného období, tedy po roce 2020, zůstat v Británii. Na informační kampaň má podle Petříčka devět milionů liber (266 milionů Kč) připravených i samotná Británie.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a český velvyslanec v Británii Libor Sečka uctili na hřbitově v Manchesteru památku českého letce v řadách Královského letectva (RAF), který zahynul v roce 1944. (7. 2. 2020) Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a český velvyslanec v Británii Libor Sečka uctili na hřbitově v Manchesteru památku českého letce v řadách Královského letectva (RAF), který zahynul v roce 1944. (7. 2. 2020) | ČTK/Mrhal Jaromír

„Jsem rád, že i britské úřady si uvědomují, že je potřeba skutečně ty informace lidem, kteří budou zůstávat po tom přechodném období v Británii, v co možná největší míře dodat,“ řekl ministr.

Brexit, který nakonec po několika odkladech nastal minulý pátek, byl jedním z důvodů, proč Česko loni v březnu v Manchesteru otevřelo generální konzulát. Podle Petříčka se po méně než roce jeho fungování potvrdilo, že to mělo smysl. A to nejen kvůli brexitu.

Setkání s krajany i studenty

„Sever Británie zaznamenává hodně rychlý rozvoj, britská vláda chce hodně investovat do modernizace oblastí, jako je Manchester, Sheffield, Leeds... Nabízí se zde tedy i ekonomické příležitosti pro české firmy,“ zdůraznil Petříček.

Český ministr se v Manchesteru setkal i s krajany a na programu měl i setkání se studenty, kteří ve městě studují. Nezabýval se ale jen důsledky brexitu. V roce, kdy si bude svět připomínat 75. výročí konce druhé světové války, položil na jednom ze hřbitovů jižně od Manchesteru květiny u hrobu Čecha Antonína Škacha, který sloužil v řadách Královského letectva (RAF) a zahynul v roce 1944.

drzaaaa ( 7. února 2020 20:45 )

jaká Kate vy umelci v plesku snad Kateřina

kuromrd ( 7. února 2020 20:21 )

jo, ještě se prý má přidat i kanada a to pro nás bude masakr áááá

kralovna-vsech-mori ( 7. února 2020 19:38 )

To jakože nám vrátí cigány?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa