Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Několik večerů probrečela: Florbalistce Anetě (24) našli zhoubný nádor

Krevní testy dopadly dobře, na vážné Anetino onemocnění se přišlo až po operaci (vpravo ilustrační foto).
Krevní testy dopadly dobře, na vážné Anetino onemocnění se přišlo až po operaci (vpravo ilustrační foto).  (Autor: Archiv Blesku, Instagram/anous16)
Autor: yks - 
10. února 2020
06:00

Zákeřné onemocnění znemožnilo florbalistce Anetě Toulové pokračovat v rozehrané sezoně a znamenalo přerušení její sportovní kariéry. Všechny své síly nyní bude potřebovat na boj se zhoubnou chorobou. Její plán ale zní jasně, zvítězit a vrátit se na hřiště ještě silnější.

Velké nepřízni osudu čelí florbalová obránkyně Bohemians Aneta Toulová (24). V otevřeném rozhovoru pro portál Fotbalová škola Bohemians popsala chvíle, kdy se o svém onemocnění dozvěděla, a také své plány do budoucna.

„Během běžné preventivní prohlídky se na ultrazvuku ukázalo něco, co v břiše rozhodně nemá co dělat. V prosinci jsem podstoupila operaci, při které lékaři zjistili, že nádor úplně zničil jeden vaječník a po vyndání byl celý útvar odeslán na histologické vyšetření. Bohužel nebo spíše bohudík právě toto vyšetření zhoubnost nádoru odhalilo,“ svěřila se portálu. Špatná zpráva s ní nejprve zamávala. Také proto, že předchozí krevní testy vyšly dobře, protože její forma onemocnění se v krvi neprojevuje.

„Po sdělení diagnózy následovalo několik probrečených večerů. Potom jsem si ale uvědomila, jak důležité je zůstat silná a s nemocí se poprat,“ řekla florbalistka. Kromě přerušení rozjeté florbalové sezony pro ni boj s nemocí znamená náročnou léčbu. „Z plánovaných přibližně tří týdnů jako rekonvalescenci po operaci, se po diagnostikování zhoubného nádoru aktuálně pohybujeme s lékaři kolem půl roku bez florbalu a práce,“ řekla Aneta, která se v civilu živí jako zdravotní sestra.

Připustila, že pro ni možná nebude snadné snášet obávanou ztrátu vlasů,  ke které při léčbě často dochází. „Všichni ale určitě známe přísloví, že to, co máš, zjistíš, až když o to přijdeš, tudíž je těžké teď říct, jak se budu cítit,“ sdělila v rozhovoru s tím, že nevylučuje, že sáhne i po paruce, na které shodou okolností podle webu sháněl její tým peníze, aby pomohl jiným nemocným ženám. Aneta popsala také obavy z toho, že onemocnění omezí její společenský život kvůli snížené imunitě.

Mladá žena je přesto odhodlaná se s onemocněním porvat. Zdůraznila také nutnost prevence. „Já osobně jsem měla takové štěstí v neštěstí, a to právě včasné zachycení nádoru, operace a v nejbližší době další léčba,“ řekla a také zmínila sportovní plány do budoucna. „Doufám však, že se tato doba (léčby pozn. red.) nějak zásadně neprodlouží a já se budu moci vrátit o to silnější a připravenější do sezóny nadcházející,“ svěřila se sportovkyně v rozhovoru a poděkovala spoluhráčkám a trenérům za podporu, kterou jí poskytují. „Už nyní se těším na návrat na hřiště,“ dodala na konec.

 

 

Zobrazit celou diskusi