Srdceryvně plačící dítě v panice prchající z ordinace? Těmto scénám v havířovské nemocnici odzvonilo. „Takový zážitek ovlivní dítě někdy na celý život. U nás už toto nechceme,“ líčí vrchní sestra Dětského oddělení Ivona Mikulenková (44).

Proto přišla s vychytávkou jako první na Moravě. „Stačí zkombinovat tzv. buzzy berušku s chladicím gelem, dále znecitlivující krém a šikovné odvedení pozornosti,“ popisuje sestra. Postačí například „pokec“ s dítkem o tom, jaké mají doma zvířátko.

Rodiče jsou nadšeni

„O tom, že byla krev odebrána, se dítě často dozví až, když je hotovo,“ říká sestra. Novinka doslova nadchla rodiče. „Super! Kéž by to bylo všude,“ zní časté reakce maminek. „Syn byl skoro naštvaný, že odběr neviděl,“ reagovala s úsměvem jedna z nich.

O bezbolestnou novinku je podle samotné nemocnice zájem. „Už nás oslovila další zdravotnická zařízení napříč celou Českou republikou,“ uvedla Irma Kaňová z personálního oddělení.

Jak to funguje?

Těsně před odběrem sestry na místo vpichu nanesou znecitlivující krém a na paži upevní buzzy zařízení, které odvede pozornost mozku od bolesti pomocí chladu a vibrací. Poté stačí zaměstnat dítě povídáním si o čemkoli, co ho zaujme. Klasický odběr krve je hotov do pár sekund a dítě ho nemusí ani zaznamenat.

Křik a pláč už ne!

Nemocnice chce odbourat zážitky, které měly maminky v minulosti. „Na syna bylo pět sester a nemohly ho udržet a ani nikde napíchnout, takže byl propíchaný úplně všude. K tomu strašný křik a pláč a já sama jsem brečela. Co bych za tohle tehdy dala. Klidně celou výplatu,“ napsala nemocnici Patricie, jedna z maminek. „Takové zážitky právě chceme odbourat,“ zněla odpověď zdravotníků.

Vznikla i domácí verze buzzy strojku, ten pomáhá při bolestech při žihadle, třískách nebo odřeninách. Dá se použít třeba i při píchání inzulínu. Stojí zhruba dva tisíce. Profi verze do nemocnic, určené pro náročnější zákroky, jsou dražší.

Inspirace v Evropě

Alternativní a moderní metody při zákrocích u dětí prosazuje vrchní sestra Dětského oddělení. „Kolegyně Mikulenková je taková progresivní, stále se dívá po zlepšovácích a novinkách na cestách po Evropě. Hodně se inspirovala v Dánsku či Anglii, „buzzy“ zařízení už tam běžně používají,“ dodala Kaňová z personálního oddělení nemocnice.

VIDEO: Více než tři desítky brněnských strážníků darovaly krev.

Video
Video se připravuje ...

Více než tři desítky brněnských strážníků darovaly krev. Městská policie Brno