Lidská krev je velmi citlivá na teplotu. Při odběru má přibližně 37 °C, zpracovávat se ale může až když její teplota klesne ke 20 °C. Díky centrifuze se oddělí na jednotlivé složky a každá z nich vyžaduje jiné podmínky uskladnění.

Například plazmu musíme šokově zmrazit během pouhé hodiny na - 30 °C v jádru. Pokud vyšetření ukáže, že byl dárce krve zdravotně v pořádku, uložíme ji do místnosti se stálou teplotou - 35 °C, aby se nekazila“ vysvětlila lékařka tranfuzního a tkáňového oddělení FN Brno Naděžda Poloková. Jak s lidskou krví "kouzlí" ukázali lékaři kvůli mezinárdnímu dni krve, který připadá na 14. června.

Krev se musí rozdělit

Červené krvinky mají pro změnu raději vyšší teploty. „Uchováváme je při 2 až 6 °C, krevní destičky pak uskladňujeme při teplotě 22 °C a u nich navíc platí, že se musí neustále hýbat,“ vysvětlila primářka oddělení Hana Lejdarová.

Rozdělení je krve na jednotlivé složky je proto nezbytné. „Navíc ne každý pacient potřebuje plazmu, červené krvinky i krevní destičky. To zpravidla potřebují lidé v polotraumových stavech. Chudokrevní pacienti potřebují například jen červené krvinky, u popálenin využijeme pro změnu jen plazmu,“ upřesnila primářka.

Lékaři FN Brno oceňují, že mají velmi ochotné dárce krve. „Jen výjimečně se nám stává, že máme nedostatek krve. Pokud taková situace nastane vyzýváme dárce pomocí SMS a na sociálních sítích. Reagují zpravidla velmi rychle, do dvou dnů se nám tak deficit daří dorovnat,“ pochválila dárce Lejdarová.

Fotogalerie
16 fotografií