Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko svírá chřipka. Lékaři vyhlásili plošnou epidemii, nemocnice zakazují návštěvy

Aktualizováno -
31. ledna 2020
15:37
Autor: ČTK, simao - 
31. ledna 2020
13:03

Zatímco svět se děsí z koronaviru, Česko svírá chřipka. V ČR se do čtvrtka testovalo kvůli novému typu koronaviru, který má podobné příznaky, jako právě chřipka, 34 vzorků, žádný z nich nebyl pozitivní. Nemocných chřipkou jsou desítky tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví v pátek odpoledne informovalo, že čísla překročila hranici celorepublikové epidemie.

Nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky je 1865 na 100 000 obyvatel, informovalo v pátek ministerstvo. Epidemie chřipky obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Praha zatím vychází nejlépe

Počet případů chřipky a nemocí dýchacích cest dosáhl v Praze podle hygieniků hranice epidemie. Nemocných je více než 1500 na 100 000 obyvatel. V řadě krajů je však situace podstatně horší.

Ve Středočeském kraji chřipková epidemie již začala. Respirační nemoci má 1911 nemocných ze 100 000 lidí, o 32 procent víc než před týdnem. Nemocnice zakazují návštěvy.

Akutní situace na jihu Čech

Chřipková epidemie zesílila také v Jihočeském kraji, kde začala už minulý týden. Počet pacientů za poslední týden vzrostl o 23,9 procenta. Hygienici nyní evidují 2211 případů respiračních onemocnění na 100 000 obyvatel. ČTK to v pátek řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Na následky chřipky zatím zemřelo na jihu Čech jedno dítě.

Nárůst zaznamenali hygienici ve všech věkových skupinách, nejvíc u předškolních dětí do pěti let, kde nemocnost vzrostla proti minulému týdnu o 27,4 procenta na 6662 případů na 100 000 lidí. „V této věkové kategorii je nejvyšší nemocnost,“ uvedla ředitelka.

Nejvíce nemocných je v okrese Český Krumlov, kde jich připadá 3403 na 100 000 obyvatel, druhý nejvyšší počet nemocných je na Českobudějovicku, 2934 případů na 100 000 lidí.

Z chřipkových virů dominuje v populaci kraje chřipka typu A. V týdnu jsme zaznamenali dva klinicky závažné případy chřipky. Jednalo se o muže a ženu ve věkové skupině 65 let a víc z okresu České Budějovice a Jindřichův Hradec,“ uvedla ředitelka.

Chřipková epidemie je opět tu Chřipková epidemie je opět tu | Blesk - Ondřej Čermák

Žádné návštěvy v nemocnicích ani domovech pro seniory

Kvůli chřipce a akutním respiračním chorobám nesmí návštěvy do českokrumlovské, jindřichohradecké, prachatické, strakonické a volyňské nemocnice, omezené jsou návštěvy v nemocnici České Budějovice. Zákaz platí i v domově se zvláštním režimem v Rakvicích na Písecku, v píseckém Alzheimercentru, ode dneška i v Diakonii ČCE - písecké středisko Blanka.

Od 1. února zakáže návštěvy českobudějovický domov pro seniory Máj, domov pro seniory U Hvízdala v Českých Budějovicích od 3. února. Ode dneška jsou zakázané návštěvy i v domech s pečovatelskou službou Lidická a Rybniční ve Strakonicích. Od 21. ledna nesmí návštěvy do táborského Senior domu.

Do nemocnic nepouští ani ve Zlínském kraji

Ty zakazuje i Zlínský kraj, kde již byla také vyhlášena chřipková epidemie. Akutní respirační onemocnění má 1951 lidí ze 100 tisíc, což je o 40 procent více než před týdnem.

Nárůst o 218 procent hygienici zaznamenali u onemocnění chřipkou, má ji 327 lidí ze 100 tisíc obyvatel. Na základě těchto údajů a výrazné dynamiky nárůstu počtu nemocných ve všech věkových skupinách i ve všech okresech kraje je zřejmé, že Zlínský kraj je ve fázi nastupující celoplošné epidemie, řekla dnes ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Hygienici z preventivních důvodů s platností ode dneška doporučili omezit návštěvy v různých zařízeních. Krajské nemocnice vyhlásí zákaz návštěv na lůžkových odděleních.

„Takový vývoj jsme očekávali, chřipek bohužel opravdu rapidně přibývá a nezvykle teplý leden k tomu jen přispěl. Zákaz návštěv je pro pacienty i jejich blízké vždycky nepříjemný, proto jim děkujeme, že situaci chápou. Jde přece jen o zdraví našich pacientů, jejich stav by se případným přenosem infekce zvenčí mohl zkomplikovat, čemuž chceme tímto opatřením předejít,“ uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček. 

Epidemie i v Pardubickém kraji

Počet akutních respiračních chorob v Pardubickém kraji prudce vzrostl a dosáhl úrovně epidemie. Na 100 000 obyvatel připadá více než 1700 nemocných. Nejvíce zasaženy jsou okresy Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí, na Pardubicku jsou zatím choroby rozšířeny méně, řekla ČTK ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

„V tomto týdnu přibylo akutních respiračních infekcí o 44 procent. Jako kraj jsme přesáhli hranici epidemie,“ uvedla Hégrová.

Nemocemi nejvíce trpí děti předškolního a školního věku a také mladí lidé do 24 let. Hygienici evidují již z minulého týdne dva závažné případy onemocnění s komplikacemi, nikdo ale na jejich následky nezemřel.

Video  Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Společnost Nemocnice Pardubického kraje dnes vyhlásila ve všech pěti nemocnicích zákaz návštěv. Platí do odvolání na všech pracovištích, uvedla mluvčí společnosti Kateřina Semrádová. Přítomnost otce u porodu možná je, musí ale mít potvrzení o bezinfekčnosti. Posoudit zdravotní stav doprovodu nastávající maminky je v kompetenci personálu porodnice.

„Příští týden se nemocnost bude zřejmě ještě zvyšovat. Pak přijdou jarní prázdniny a díky nim se situace opět zklidní,“ odhaduje Hégrová.

V Ústeckém kraji 14 400 nemocných

Krajská hygienická stanice vyhlásila v Ústeckém kraji chřipkovou epidemii. Nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkami je v kraji přes 14 400, což je 1800 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Počet nemocných v porovnání s minulým týdnem stoupl o 40 procent, uvedla dnes ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. „Stoupla nemocnost také u dorostu a studentů,“ podotkla.

Školy v krajském městě se s výrazně vyšším počtem nemocných dětí sice potýkají, ale kvůli pololetním prázdninám a následujícím jarním prázdninám zavřené nebyly, uvedl dnes náměstek primátora Michal Ševcovic (PRO Zdraví a Sport). „Nicméně jaká bude situace po 10. únoru, kdy prázdniny končí, lze těžko předpovídat,“ uvedl.

Odborníci apelují na pravidelná očkování

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

Jde o jediné infekční onemocnění, které se v době epidemie pravidelně projevuje na statistikách celkové úmrtnosti. Odborníci proto zejména seniorům a dalším ohroženým skupinám doporučují očkování. Mají ho hrazené ze zdravotního pojištění, ostatní si mohou o příspěvek požádat zdravotní pojišťovnu.

e.lesanova ( 31. ledna 2020 18:48 )

To je pořád "dokola"...u nás nejsme jaksi vychováni k ohle­dupln­osti­...do­kud jakž takž nemocný zvládá, plácá se v práci, jezdí MHD, dítě se pošle do školy, do školky, u doktora sedí s ostatními...virus si může "řádit" jak chce...Vydejte nařízení, jak se v případě nemoci chovat a bude počet nemocných 10x menší...

panda82 ( 31. ledna 2020 18:26 )

jo mrkev 33 Kč, okurek 35 no nekup to

panda82 ( 31. ledna 2020 18:24 )

No a kapitán Hamáček pro jstotu opustil loď, ani ho nepostrádáme, je zbytečný

gallio ( 31. ledna 2020 15:23 )

Jezte více ovoce a zeleniny je zdravá a dostupná

kralovna-vsech-mori ( 31. ledna 2020 14:57 )

Kecáš, jako malá jsem zažila kur-va mrazy a chřipka byla taky.

Zobrazit celou diskusi