Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeština rozezní Portugalsko na festivalu Terras sem Sombra v barevném Alentejo

Alentejo bude znít letos češtinou a hudbou, která překonává hranice i jazykové bariéry, prostřednictvím pěti koncertů v rámci festivalu Terras sem Sombra.
Alentejo bude znít letos češtinou a hudbou, která překonává hranice i jazykové bariéry, prostřednictvím pěti koncertů v rámci festivalu Terras sem Sombra.  (Autor: idh, Dan Černovský, Blesk)
Autor: Ivan D. Hladík - 
18. ledna 2020
08:00

Co mají společného středoevropské Česko a jeden z nejkrásnějších koutů Portugalska, malebné Alentejo? Letos to je určitě hudba. Naše země je totiž čestným hostem mezinárodního hudebního festivalu Terras sem Sombra (Země beze stínu).

Vstřícná všem sportovcům, milovníkům dobrého jídla, památek, objevů a odpočinku, taková je jedna z nejkrásnějších částí Portugalska, ležící mezi Algarve a centrálním Lisabonem. Alentejo, rozkládající se mezi vlnami kopců a městečky, v nichž je čas se bavit i rozjímat. Třeba v ulicích historického univerzitního města Evora, jenž se za více než 500 let téměř nezměnilo. „Alentejo bude znít letos češtinou a hudbou, která překonává hranice i jazykové bariéry, prostřednictvím pěti koncertů v rámci festivalu Terras sem Sombra, tedy Země beze stínu,“ prozradil Blesku prezident Alentejanského turistického regionu Vítor Silva.

Podívejte se ukázku z vystoupení v Anežském klášteře:

Video  16. ročník mezinárodního hudebního festivalu Terras sem Sombra (Země beze stínu) začal koncertem v magickém prostoru Anežského kláštera.  - Dan Černovský, Blesk
Video se připravuje ...

Naše republika se bude mít možnost prezentovat po zemích jako Brazílie, Španělsko nebo USA a to díky hudebnici Monice Štreitové a seskupením Tiburtina Ensemble, Clarinet Factory, Smetana Trio či Musica Florea. To ale není všechno! „V premiéře zazní také České a slovenské písně známého portugalského skladatele Fernanda Lopes-Graca (†88), které byly nalezeny v archivu Muzea hudby v Cascais,“ uvedl Silva. „Terras sem Sombra si klade za cíl upozorňovat nejen na umění a kulturu, také na památky a přírodní bohatství kraje Alentejo. Jméno oblasti v překladu znamená Na druhé straně řeky Tejo, region je totiž oddělen od zbytku Portugalska právě touto řekou,“ dodal.

Už 16. ročník mezinárodního hudebního festivalu se odehrává od ledna do července v produkci neziskové organizace Pedra Angular, už v minulých dnech začal koncertem v magickém prostoru Anežského kláštera. Už v Portugalsku 18. ledna vystoupil ženský soubor poučené interpretace staré hudby Tiburtina Ensemble. 29. února naváže flétnistka Monika Štreitová, dcera fotografa Jindřicha Štreita, v koncertu s díly ženských autorek 12. až 20. století. Crossover soubor Clarinet Factory 16. května vystoupí s vlastní tvorbou. Smetanovo Trio, jeden z nejžádanějších a nejoceňovanějších tuzemských komorních souborů současnosti, zahraje v Portugalsku 27. června. Pořad Emoce v hudbě českého baroka pak na závěr 11. července představí soubor Musica Florea.

Zobrazit celou diskusi