Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Valachová ombudsmankou? „Hamáček sedá na Zemanovu lopatu,“ útočí Němcová z ODS

Aktualizováno -
13. ledna 2020
16:00
Autor: simao, ČTK - 
13. ledna 2020
12:20

Kdo se stane novou ombudsmankou? Exministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) značně přitížila kauza údajné spolupráce s krutým komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, skloňuje se jméno exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ta by se patrně nominaci nebránila, již nyní ale čelí kritice i ona. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) se pustila do ní i šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka. 

Helena Válková (ANO) čelí kritice poté, co info.cz upozornilo na její údajnou spolupráci s Josefem Urválkem za totalitní vlády KSČ, jíž byla Válková členkou. „Naprosto odmítám, že jsem se jakkoliv podílela na šikaně disidentů. To je absolutní a urážlivá lež,“ hájila se na sociální síti Válková, překřtěná kritiky na (Ur)Válkovou.

„Josef Urválek, nejkrutější představitel československé komunistické justice, se pod vedením sovětských poradců podílel na vykonstruovaných politických procesech. Nese přímou odpovědnost za odsouzení a zavraždění Milady Horákové a za několik desítek dalších justičních vražd,“ vzkázala třeba někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Helena Válková v čase komunismu spolupracovala s nejostudnějším a nejzvrácenějším zástupcem justice, vrahem v taláru. V čase demokracie chce být ve funkcích ochraňujících lidská práva. Byl by to výsměch všem, kteří byli komunisty pronásledováni, vězněni, mučeni, vyháněni ze země a zabíjeni,“ míní Němcová.

Válková z volby ombudsmanky odstoupila, pokračuje však tlak na to, aby skončila i jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Její konec by za logický považoval i Jan Hamáček (ČSSD).

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kriticky se poslankyně Němcová postavila i k možné nominaci Kateřiny Valachové (ČSSD) na ombudsmanku. 

O ombudsmanovi či ombudsmance až v únoru

Sněmovna bude volit nového ochránce veřejných práv až v únoru. Nominace se teoreticky mohou měnit do konce ledna, řekl ČTK předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Hamáček v pondělí při příchodu na jednání vlády před novináři zdůraznil, že nominace je na prezidentovi, nikoliv na politických stranách. Je však připraven doporučit prezidentovi Valachovou coby novou kandidátku.

Valachová vzpomněla na Motejla

„Začátek mé profesní dráhy v kanceláři ombudsmana je pro mne zásadní etapa života. Především proto, že jsem spolupracovala s Otakarem Motejlem. Považuji ombudsmana za velmi důležitého pro prosazování práva a spravedlnosti,“ uvedla v neděli Valachová.

„Mimo jiné i proto si myslím, že je nutné – i vzhledem k respektu k nominaci Senátu – aby byla dokončena volba jejich nominantů. V případě neúspěšné volby budu svou případnou kandidaturu na ombudsmana konzultovat s panem prezidentem,“ vzkázala Valachová.

Valachová je vystudovanou právničkou z brněnské univerzity, do Kanceláře veřejného ochránce práv, kde působila od roku 2004 až do roku 2012, nastoupila po krátké pracovní zkušenosti právničky na brněnském magistrátu, současně přitom externě vyučovala na Masarykově univerzitě. V úřadu působila nejen za Motejla, ale i jeho nástupce Pavla Varvařovského. Post vedoucí analytického oddělení záhy vyměnila za křeslo vedoucí právního oddělení.

43letá matka dvou dcer Kateřiny a Petry vedla ministerstvo školství od června 2015 do června 2017, kdy ji nahradil Stanislav Štech. Poslankyní je od října 2017.

Zeman: Katku mám rád

„Zaslechl jsem v kuloárech, že Jan Hamáček uvažuje o Kateřině Valachové. I když jsem s ním nedávno obědval, tak tohle mi ještě neříkal. Pokud by s tím za mnou přišel, nic proti tomu nemám. Katku mám rád jako člověka, má spoustu energie – možná až příliš – a vzhledem k jejímu mládí jí nemůže nikdo vyčítat minulost z období normalizace,“ řekl Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Válkovou, kterou Zeman původně navrhoval, zkritizoval za to, že uvedla, že nevěděla, kdo je Josef Urválek. „To by měli vědět nejen právníci, ale i všichni dospělí občané. Byl to nejodpornější zjev československé justice,“ podotkl Zeman, který je rád, že se exministryně kandidatury vzdala.

Prezident Miloš Zeman s Kateřinou Valachovou (ČSSD) Prezident Miloš Zeman s Kateřinou Valachovou (ČSSD) | Twitter - Jiří Ovčáček

I Valachová však má v očích Němcové vroubek. „Kateřina Valachová není dobrou nominací: skandál s dotacemi pro sport, kvůli kterému musela opustit ministerskou funkci, není uzavřený. To je vážná komplikace,“ míní poslankyně ODS.

Babiš: Ombudsman nemá být z politiky

K Valachové se nepřímo vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že by ombudsman neměl mít politickou minulost.

„Myslím si, že je velmi dobře, že se paní Válková své kandidatury vzdala. Podle mého názoru by ombudsmanem měl být člověk, který není a ani nebyl v politice. V naší zemi se určitě najdou výrazní kandidáti na tuto funkci, kteří se celý život věnovali otázkám lidských práv nebo právní pomoci občanům v nouzi. Prostě lidé, na kterých není ani stín pochybnosti o nějakém neetickém chování,“ vzkázal Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení.

To poslankyně Němcová nyní míní, že Babišův nesouhlas je předstíraný a Hamáček „sedá na prezidentovu lopatu“.

Ombudsmanka Anna Šabatová Ombudsmanka Anna Šabatová | Facebook / Ambassade de France en République tchèque

Němcová: Hamáček znovu sedá na prezidentovu lopatu

„Prezident chce navrhnout Kateřinu Valachovou. Premiér nepřímo říká ne. Když to nemůže být nikdo z ANO, chce najednou nezávislého nestraníka. Jan Hamáček odmítá návrhy Senátu (V. A. Schorm, J. Matys). Na jmenovaných mu nic nevadí, problémem je prý pravicový Senát! Pěkné – ministr vnitra nehodnotí kompetenci navržených, ale politické složení Senátu! Jan Hamáček neví, že V. A. Schorma navrhl v Senátu člen ČSSD Jiří Dienstbier?“ rýpla si Němcová v obsáhlém komentáři na facebooku.

Poslankyně a někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s Andrejem Babišem (ANO) Poslankyně a někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s Andrejem Babišem (ANO) | Foto Blesk - Alexander Malachovský

„Předseda ČSSD je nepoučitelný. Opět sedá na prezidentovu lopatu: ten k Hamáčkově radosti a Babišově předstírané nelibosti navrhne K. Valachovou. Volba je tajná a v ní jistě velký koaliční partner ANO ukáže malému (ČSSD), kde je jeho místo. Krajské a senátní volby se blíží...,“ vidí Němcová politický souboj v dění kolem nástupkyně Anny Šabatové v křesle ombudsmanky.

„Letní hra na ministra kultury se vrací. Hlavní hráči zůstávají: prezident, jeho poslušný premiér a zoufale manévrující Jan Hamáček. Roli čekatele na funkci přebírá K. Valachová,“ podotýká Němcová a připomíná tak vleklý spor o ministra kultury, kterým se měl původně stát místo Antonína Staňka místopředseda ČSSD Michal Šmarda, až nakonec prošel až exministr Lubomír Zaorálek (také ČSSD).

Video  Do Babiše šila Mirka Němcová z ODS: Nad ránem chodili vždycky estébáci. Se Zemanem rozdělují společnost.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Velmi liberálně zaměřená K. Valachová je podle M. Zemana vhodnou kandidátkou na ombudsmana. Pan prezident se názorově stále vyvíjí. Že by se vracel do roku 1998, kdy jako premiér chtěl ČR přetvořit na multikulturní společnost? Asi je čas na Jak jsem se mýlil v politice II,“ rýpl si na twitteru poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Inkluze i aféra s dotacemi pro sport

Další diskutující pak připomínají, že právě Valachová byla během své ministerské éry „spouštěčem inkluze“.

V případě kauzy údajné manipulace se sportovními dotacemi , která se rozhořela v roce 2017, šlo o poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy, provázené mj. údajnými schůzkami v pronajatém bytě tehdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty s někdejší náměstkyní pro sport právě za Valachové coby ministryně školství Simonovou Kratochvílovou.

Valachová, která podala demisi, slova o ovlivnění dotací odmítala, Pelta a kamarádka Valachové Kratochvílová nadále čelí návrhu na podání obžaloby. 

Nemáme sílu odvolat Válkovou, přiznal Hamáček

Nejasné je přitom i řešení pozice Válkové coby vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

„Já premiérovi řeknu svůj názor. Pokud bude paní Válková pokračovat ve funkci, tak z mého pohledu se bude věnovat víc obhajobě svého působení než samotnému fungování úřadu,“ uvedl v pondělí Hamáček. Podle něj by to mohlo komplikovat chod celé agendy rady. „Nicméně hnutí ANO má (ve vládě) většinu, pokud se premiér rozhodne paní Válkovou držet, sociální demokracie nemá sílu na to, aby ji odvolala,“ dodal.

Zaorálek mluví o diskvalifikaci, Havlíček má jiný názor

Ministr kultury Zaorálek při příchodu na jednání vlády novinářům řekl, že o postoji k Válkové jako zmocněnkyni pro lidská práva ještě bude debatovat s kolegy. „Připadá mi, že způsob, jak se paní Válková hájila, ji fakticky diskvalifikuje pro politické funkce,“ uvedl.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) novinářům řekl, že pozice vládní zmocněnkyně v případě Válkové doposud nikomu nevadila. „Čili nevidím úplný důvod, proč by měla v tuto chvíli z toho odstupovat. Pokud na tom bude širší koaliční shoda nebo hlavně pokud ona se rozhodne, že tak učiní, tak to je samozřejmě na ní,“ konstatoval.

 

AliAlice ( 12. února 2020 08:16 )

sharp...je to přesně tak !!!

zlymikes ( 16. ledna 2020 07:25 )

Němcová má se sedáním na lopatu zkušenosti. Pamatujeme si ji, jak to v Mrazíkovi učila Ivánka. A k obecnému názoru na Válkovou - vadí někomu vraždění katolické církve při násilném prosazování jejího učení? A dnes se jí klaníme a financujeme

sharp ( 14. ledna 2020 14:29 )

Němcová se ujala nové role. Má pocit, že je oprávněná dělat politickou kritiku. Nedělá nic jiného. A dělá to jednoduše. Vše co nedělá opozice je špatně.

sharp ( 14. ledna 2020 14:18 )

marmat ( 14. ledna 2020 10:40 )

horalysa:
Je to taková "bojovnice za práva lidu"(dříve "Žižkovské ženy")
která působí ovšem komicky jako Kalousek v sukních .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa