„Mešita se stala cílem vandalů už několikrát, tohle je ale za hranou,“ svěřil se jeden z návštěvníků sobotní modlitby. Předseda brněnské islámské nadace Muníb Hasana Alrawi útok odsoudil. „Věřím, že policie vyšetřování nepodcení,“ vzkázal ze zahraniční cesty.

V minulosti se objekt na Vídeňské ulici stal opakovaně cílem vandalů, kteří mj. polili fasádu motorovým olejem, rozbili okna, poškodili zámky nebo před vchod umístili tašku s prasečí hlavou.

„Případ jsme zadokumentovali, zatím jej vyšetřujeme jako poškozování cizí věci,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Policie nevyloučila, že osloví experty na extremismus. Pachateli by pak hrozilo i obvinění ze šíření nesnášenlivosti.

Video
Video se připravuje ...

Policejní mluvčí Bohumil Malášek k pomalování mešity TV Blesk Zdeněk Matyáš

Kontroverzní stavba

Brněnská mešita z roku 1998 je vůbec první stavbou svého druhu v Česku. Její výstavbu doprovázel nesouhlas části obyvatel města. Magistrát stanovil podmínky, že mešita nesmí mít minaret, kupoli a nesmí být odlišná od okolní zástavby. V březnu 2016 ji navštívil i někdejší velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro.

Fotogalerie
4 fotografie