Policisté v pondělí po poledni po nálezu chemikálií ulici uzavřeli. Situaci vyhodnotili jako nebezpečnou a hned evakuovali obyvatele z okolních domů, 25 lidí z první vlny mělo zajištěné bydlení v hotelu, dalších 50 evakuovaných bylo v noci na úterý na radnici.

„Už jsme spali. Přibližně v půl jedné v noci nás probudilo zvonění a bouchání na dveře. Hasiči nám řekli, že v ulici hrozí výbuch a je potřeba, abychom kvůli vlastní bezpečnosti co nejrychleji přibližně na dvě hodiny opustili byty. Venku již čekaly dva autobusy,“ popsal pro Blesk.cz jeden z evakuovaných obyvatel z Šámalovy ulice.

Začali se vracet odpoledne

„V úterý odpoledne se ale začali vracet domů první lidé. Poslední se vrátili do šesté hodiny večer. Vše bylo bez problémů,“ uvedl místostarosta Brna-Židenic Petr Kunc.

Policie se případem dál zabývá, zatím neupřesnila, kolik a jakých chemikálií v bytě bylo. „Pyrotechnici našli uvnitř bytu kromě neuvěřitelného množství chemikálií i sedm kilogramů velmi nebezpečné trhaviny,“ vysvětlil starosta Židenic Aleš Mrázek (48, ANO).

Obyvatel bytu, muž (†42), je po smrti. Údajně se měl předávkovat. V minulosti byl odsouzený za výrobu trhavin.

VIDEO: Cvičení složek IZS při simulovaném požáru v budově pražského magistrátu.