„Už jsme spali. Přibližně v půl jedné v noci nás probudilo zvonění a bouchání na dveře. Hasiči nám řekli, že v ulici hrozí výbuch a je potřeba, abychom kvůli vlastní bezpečnosti co nejrychleji přibližně na dvě hodiny opustili byty. Venku již čekaly dva autobusy,“ popsal pro Blesk.cz jeden z evakuovaných obyvatel z Šámalovy ulice. Od kritického domu bydlí přitom 150 metrů. Pyrotechnici se tedy obávali pořádného výbuchu.

Hrozil velký výbuch

Pyrotechnici našli uvnitř bytu kromě neuvěřitelného množství chemikálií i sedm kilogramů velmi nebezpečné trhaviny,“ vysvětlil starosta Židenic Aleš Mrázek (48, ANO). „Bylo tam toho opravdu spousta,“ potvrdil informaci mluvčí policie Bohumil Malášek.


Svůj domov musela narychlo s manželem, synem a psem opustit i Natálie Holacká (43). „Byl to šok, ale chápeme to. Klobouk dolů před starostou. Hned v noci za námi došel do autobusu a zajímal se o nás. Zajistil nám ubytování a společně s hasiči zajistili vše, co jsme v danou chvíli potřebovali,“ řekla Blesku.

Přespali na radnici

Starosta městské část Brno-Židenice otevřel přes noc radnici, kde nešťastníky ubytoval. „Lidé, mezi nimi i děti, přečkali noc v zasedačkách a kancelářích, rozložili jsme tam pro ně po dvou lehátka. Ráno jsme jim koupili rohlíky, hasiči zajistili čaj a deky. Velmi si vážíme práce jak profesionálů, tak hlavně dobrovolníků ze stanice Brno-Slatina,“ dodal starosta.

Lidé měli být v provizoriu na radnici přibližně do poledne. Pak ale pyrotechnici našli v domě další nebezpečné látky a nikdo aktuálně neví, kdy se obyvatelé budou moci vrátit domů.


Extrémně nebezpečné výbušniny skladoval ve svém bytě muž (†42), jehož mrtvolu objevili policisté v pondělí kolem poledne. Nebožtíka totiž již nějakou dobu pohřešovali sousedé. Jeho mrtvé tělo leželo v bytovce z třicátých let několik dní. Zásah komplikuje skutečnost, že některé výbušniny leží přímo pod jeho tělem.

Byt plný trhavin

Byt mrtvého podivína, který byl již v minulosti odsouzený za výrobu trhavin, byl chemikáliemi a výbušninami napěchovaný. „Pán měl všechny dózy pečlivě popsané. Někdo holt sbírá známky, někdo výbušniny,“ dodal starosta.


Jak se Blesku podařilo na místě zjistit, prakticky nikdo mrtvého neznal. „Bydlel tam dřív s maminkou, v posledních letech tam ale byl už jen sám. Prakticky nevycházel. Domů mu chodily exekuční dopisy. Možná to byl důvod jeho úmrtí,“ řekla Blesku dobře informovaná žena, která v Šámalově ulici pracuje.

VIDEO: Na možné evakuace je dobré být připravený.
Video
Video se připravuje ...

Cvičení na pražském magistrátu, 17. května 2019 Daniel Vitouš