Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli letecké pumě evakuovala policie v Kunovicích 1300 lidí. Šlo o poválečnou pumu

Aktualizováno -
17. října 2019
00:00
Autor: ČTK, sč, VaB - 
17. října 2019
11:29

Při výkopových pracích objevili ve čtvrtek ráno dělníci v Kunovicích na Uherskohradišťsku leteckou pumu. Z průmyslového areálu, kde se munice našla, evakuovali policisté 1300 lidí. Přivolaní pyrotechnici pumu odvezli. Areál už je znovu přístupný, řekla ČTK policejní mluvčí Milena Šabatová.

Na pumu dělníci narazili kolem 08:00, na místo proto vyrazili dva policejní pyrotechnici z Frýdku-Místku. „Přivolaní pyrotechnici zjistili, že se jedná o poválečnou pumu československé výroby, konstrukčně vycházející z německé pumy, která je bez aktivačních látek. Pumu si odvezli k odborné likvidaci," uvedla Šabatová.

Většina z 1300 lidí již opustila areál letecké továrny. „Byla tam nalezena protiletecká puma o délce 80 cm z druhé světové války. Pyrotechnik, který přijel z Frýdku-Místku, je již na místě a již dříve stanovil bezpečnou vzdálenost na jeden kilometr okolo,“ sdělila dopoledne Šabatová. Kolem místa nálezu podle ní vytyčil pyrotechnik bezpečnostní prostor o délce 1000 metrů ve všech směrech.

Evakuace se týkala areálu letecké továrny Aircraft Industries na západním okraji města. Sídlí v něm i další firmy. Na pumu o délce 80 centimetrů pracovníci podle Šabatové narazili ráno ve výrobní hale zhruba dva metry pod zemí. Policisté poté místo zajistili proti vstupu nepovolaných osob a přivolali pyrotechniky, kteří okolo nálezu dočasně vytyčili bezpečnostní okruh.

Zásah v areálu trval zhruba tři hodiny, skončil po 11:00. Na místě se pohybovaly desítky policistů, k události vyjížděli také hasiči. Podle jejich krajské mluvčí Lucie Javoříkové měly jednotky v areálu z bezpečnostních důvodů natažené tři proudy vody. V těsné blízkosti nálezu totiž byly uskladněné výbušné látky.

Koncem září si nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války vyžádal v Liberci evakuaci asi 5000 lidí. Trvala zhruba šest hodin. Pyrotechnici pumu zajistili a odvezli do bezpečného prostoru k likvidaci. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání