Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manželka diplomata zabila mladičkého motorkáře (19) a utekla ze země: Před soud se nevrátí, naznačil prezident

Autor: DH, ČTK - 
10. října 2019
14:05

Manželka amerického diplomata podezřelá z toho, že během srpna v Británii způsobila smrtelnou dopravní nehodu, při které zemřel mladý motorkář, se ze Spojených států do Británie pravděpodobně nevrátí. Ukazují to údajně poznámky, které měl u sebe americký prezident Donald Trump při setkání s novináři. V nestřežené chvíli se je přitom podařilo vyfotit fotoreportérovi deníku The Washington Post.

Dvaačtyřicetiletá manželka amerického vládního zaměstnance Anne Sacoolasová podle vyšetřovatelů jela svým volvem po nesprávné straně silnice, když se střetla s motorkou, kterou řídil devatenáctiletý Harry Dunn. Mladík při nehodě zemřel. Žena podle policie nejprve s vyšetřovateli spolupracovala, pak ale nečekaně opustila zemi.

Případ přerostl ve spor ohledně diplomatické imunity a dostal mezinárodní rozměr, když se do něj vložil britský premiér Boris Johnson i ministr zahraničí Dominic Raab. Úřad ministerského předsedy šéfa Bílého domu údajně vyzval, aby Sacoolasové diplomatickou imunitu odňal. Americké ministerstvo zahraničí ale dalo najevo, že to se děje jen vzácně.

„Jakmile osoba využije diplomatickou imunitu a odjede ze země, neexistuje skoro nic, co by se dalo udělat, aby ji dostali zpět,“ vysvětlil před časem právní expert a vysloužilý plukovník americké armády Stephen Lanyard. Ochranu před stíháním v hostitelské zemi zajišťuje diplomatům a jejich rodinám takzvaná vídeňská úmluva z roku 1961.

Trump na středeční tiskové konferenci označil mladíkovu smrt za „strašnou“ a uvedl, že jeho vláda se pokusí se Sacoolasovou promluvit. Na twitteru napsal, že "žena jela po špatné straně silnice, což se může stát", protože v Británii se jezdí na rozdíl od USA vlevo. Dodal, že se to přihodilo i jemu.

Rodiče mladíka Tim Dunn a Charlotte Charlesová uvedli, že jsou situací znechuceni, a že se co nejdříve chystají odjet do Washingtonu. Zvláště matku zamřelého chlapce chování Američanky pobouřilo. „Prosím, vraťte se sem. Chceme s Vámi mluvit, pochopit, co se stalo. Vraťte se a postavte se následkům svého činu. Uleví se Vám i nám,“ vzkázala například skrze tisk Sacoolasová. S otcem mladíka žijí odděleně. Po americkém ministerstvu zahraničí požadují odškodné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání