Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Melania oslnila v šatech za 140 tisíc. Australský premiér vysekl Trumpovi poklonu

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2019
19:59

Prezident Spojených států Donald Trump společně se svou manželkou Melanií tento víkend v Bílém domě pohostili australského premiéra Scotta Morrisona a jeho ženu Jenny. Na uvítanou Trumpovi připravili opulentní státní večeři, které se účastnili členové prezidentovy vlády i golfové hvězdy. První dáma u této příležitosti oblékla dlouhou róbu v pastelově barvě za zhruba 140 tisíc korun, informoval deník Daily Mail. Morrisonovi v USA zůstanou týden.

„Rád bych připil na zdraví velmi výjimečným lidem,“ uvedl prezident Trump, jako abstinent měl ve skleničce vodu. „Na zdraví premiéra Morrisona, jeho ženy Jenny a všech občanů Austrálie, ať nás jejich hrdinové navždy inspirují, ať nás vede naše dědictví, ať nás spojí naše hodnoty a nechť naše národy navždy zůstanou domovem hrdých, statečných a svobodných lidí. Na zdraví výjimečných lidí z výjimečné země,“ prohlásil na začátek večeře Trump.

Morrison přirovnal Trumpa k oblíbenému Rooseveltovi

Morrison na oplátku ve svém projevu pochválil Trumpa a přirovnal ho k exprezidentovi Theodoru Rooseveltovi, kterého Australan velmi obdivuje a který patří mezi nejoblíbenější prezidenty v historii USA. Oba Newyorčané, kteří posléze usedli v Bílém domě, jsou podle premiéra nekonvenční. Morrison rovněž vyzvedl „americkou skvělost“.

Výzdobu, menu a zábavu měla na starost první dáma Melania Trumpová. Výzdobu, menu a zábavu měla na starost první dáma Melania Trumpová. | ČTK

O výzdobu, vybrané menu a zábavu se postarala první dáma. Bílý dům zdobily australské národní barvy: zelená a zlatá, na menu se objevily tamní speciality. O atmosféru se starala hudba z repertoáru vojenské kapely. „Děkuji všem za vaši pomoc,“ ocenila Trumpová všechny, kteří se na přípravě večeře podíleli. Zvláštní poděkování věnovala první dáma hudebníkům.

Přestože Jenny Morrisonová dorazila v tmavomodré třpytivé róbě, Trumpová ji ve svém pastelovém modelu z módního domu J. Mendel zcela zastínila. Za své mentolové šaty s dlouhými rukávy a kanýry dala první dáma téměř 141 tisíc korun.

Kromě politiků na hostinu do Bílého domu dorazil i australský přední golfista Greg Norman, který dostal místo u prezidentského stolu. Australský sportovec je dlouholetým Trumpovým přítelem. Večeře se účastnil také bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, soudce nejvyššího soudu Clarance Thomas nebo syn šéfa televizní stanice Fox Lachlan Murdoch.

Trumpovy děti na večeři nebyly

Pozvaní byli prezidentovi nejbližší poradci jako Kellyanne Conwayová, ta dorazila bez manžela George, který je známým kritikem Trumpa. Na otázku, kde nechala partnera, tisku neodpověděla. George Conway během večeře sdílel na twitteru svůj článek, ve kterém volá po Trumpově impeachmentu. Mezi hosty překvapivě chyběly Trumpovy děti. Ivanka, která je mimo jiné i Trumpovou poradkyní, byla na svatbě v Římě, Donald mladší a Eric doma v New Yorku a Tiffany ve škole.

Pro první dámu USA to byla druhá státní večeři, loni hostila francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho ženu Brigitte. Trumpová se postarala o to, aby celou tabuli zdobila australská národní květina akácie, do Bílého domu nechala rovněž dovézt dva a půl tisíce žlutých růží.

Hostinu zakončil Trumpův oblíbený zákusek

K večeři se podávaly topinamburové ravioly s citronovo-parmazánovým krémem a letní zeleninou. Hlavním chodem byl pečený mořský jazyk přelitý šlehanou holandskou omáčkou s fenyklem. Jídlo bylo nazdobené jedlými žlutými a zelenými květy. Jako zákusek se podával Trumpův oblíbený jablečný koláč s hustou vanilkovou zmrzlinou. Pokrmy doplňovala vína z australských a amerických vinic.

Je to poprvé od roku 2006, kdy australský předseda vlády zavítal na večeři do Bílého domu. Před 13 lety hostil George Bush mladší premiéra Johna Howarda. Není náhodou, že si Trump vybral právě australské a francouzské hlavy států. Macron byl první ze světových lídrů, který přijal jeho prezidenturu. Australský tehdejší premiér Malcolm Turnbull byl druhý.

 

Zobrazit celou diskusi