Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně. Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí tohoto článku reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k návrhu celou smlouvu vypovědět. Zástupci Číny několikrát uvedli, že postoj Prahy poškozuje česko-čínské vztahy.

Odmítání dialogu, poté sankce

Jedním z hlavních faktorů, proč rada navrhne pražskému zastupitelstvu vypovězení této smlouvy, je však nejen liknavý přístup čínské protistrany k jednáním. Důvodem jsou i represe vůči pražským uměleckým souborům, které v uplynulých měsících proběhly. „Takové sankce zdaleka nelze považovat za sesterskou spolupráci,“ sdělila radní Hana Kordová Marvanová (STAN) k vysloveným zákazům několika hudebním tělesům, které měly v Číně koncertovat. Jednalo se například o Pražskou komorní filharmonii.

Podle ní obecně smlouva o politice jedné Číny nepatří do partnerské smlouvy mezi městy. „Nesouhlasím s tím, aby Praha takto dávala najevo podporu autoritářského režimu, který v Číně panuje,“ uvedla již dříve. Předsedkyně pirátského klubu zastupitelů Michaela Krausová k tomu připomněla výročí 17. listopadu 1989. „Je důležité si 30 let od sametové revoluce připomenout, že svědomí není na prodej,“ nechala se slyšet s tím, že současnému vedení magistrátu vadí také potírání lidských práv v Číně.

Konat musí zastupitelstvo

Partnerskou smlouvu přijali zastupitelé ANO, ČSSD, KSČM a některých členů ODS poměrem 35 hlasů z 65 v roce 2016. Stalo se tomu tak při příležitost návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Praze. Bude to rovněž pražské zastupitelstvo, která nynější rozhodnutí rady hlavního města bude muset posvětit. Sejít se má 17. října.

Dojde-li ke schválení, primátor Hřib (Piráti) oznámí svému pekingskému protějšku vypovězení smlouvy, čímž bude celý proces u konce. Kdy přesně by se tak mělo stát, není jisté. Podle radní to však lze čekat ještě do konce roku – tedy za předpokladu, že vypovězení smlouvy zastupitelé schválí.

Je v sázce úbytek turistů?

Jelikož z Asie, z Číny obzvláště putuje do Prahy značné množství turistů, nabízí se otázka, jak by se vypovězení partnerské smlouvy na turismu v hlavním městě podepsalo. Podle Krausové se není čeho obávat. „Byla jsem ujištěna, že Čína v současnosti nemá takové páky, aby nás to z hlediska turistů mohlo poškodit,“ sdělila. Podle Kordové Marvanové by vbrzku místo Pekingu mezi sesterskými městy Prahy mohla brzy zaujmout Vídeň. „Je s podivem, že Praha takovouto smlouvu dosud nemá,“ uvedla.

Vztahy jsou dlouhodobě problémové

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznili, že vláda politiku jedné Číny respektuje, nemůže ale ovlivňovat kroky demokraticky zvolené samosprávy.

Spor o smlouvu mezi Pekingem a Prahou zasáhl vztahy s Čínou, které už předtím nebyly ideální. Před rokem do nich zasáhlo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky čínských firem Huawei a ZTE. Čína se proti tomu ohradila a čínský velvyslanec o věci jednal s Babišem, premiér ale následné výroky diplomata označil za lži.