„Přes Dánsko bude v pondělí 30. září rychle postupovat tlaková níže nad Pobaltí. Při jejím postupu bude nad naším územím zesilovat západní až jihozápadní vítr, v nárazech bude mít rychlost 55 až 90 km/h, na horách až 110 km/h,“ uvedli meteorologové ve výstraze, která platí od pondělních 02:00 do 20:00.

Vichr způsobuje potíže i na pražském letišti. „Z důvodu střihu větru, tedy proměnlivosti proudění větru a jeho síly, bylo několik průletů (nepodařilo se přistát napoprvé, pozn. red.) a dvakrát došlo k diverzi (řízený odklon letadla na jiné letiště, pozn. red.). Jedno letadlo už nechtělo čekat na další přistání a druhé přeletělo na záložní letiště kvůli palivu,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Podle mluvčí letiště Kateřiny Pavlíkové není jeho provoz omezen. „Kvůli silnému větru však více než deset letů vyčkávalo 30 minut až jednu hodinu na přistání,“ uvedla.

Kvůli silnému větru mají od rána napilno i hasiči ve Středočeském kraji a v Praze. Zatímco do 6 hodin byl relativní klid - ve středních Čechách vyjížděli k osmi událostem a v Praze k jediné, od té doby počet případů rapidně vzrostl. Od dnešních zhruba 5:00 řešili středočeští hasiči 220 případů, obvyklý průměr za 24 hodin je přitom 30 až 40 výjezdů. Kvůli popadaným stromům na řadě míst nejezdily vlaky, bez proudu je ve středních Čechách 15 tisíc domácností. Nejhorší situace je na Příbramsku a v okrese Praha-východ.

I v Praze lámal silný vítr stromy, hasiči měli spoustu práce celé dopoledne. „Po 14. hodině se situace v Praze znatelně uklidnila. Za poslední hodinu nám přibyly 3 případy. Od rána jsme společně s dobrovolnými hasiči zasahovali u cca 50 událostí,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská kolem třetí. 

Vichr způsobuje i komplikace v pražské dopravě - od rána nejezdí přívoz P8 mezi Císařským ostrovem a Trojou, lidé se do odvolání nesvezou ani přívozem P7 mezi Pražskou tržnicí a Rohanským ostrovem. Lanovka v zoo je od rána zavřená.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zasahovali 30. září 2019 v Ovenecké ulici v Praze, na auto tam vlivem silného větru spadl strom. HZS Praha

Fotogalerie
22 fotografií