Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus je rád za metál pro Gotta: „Byl naše výstavní značka.“ Zeman zval Mistra do Lán

Autor: simao - 
2. října 2019
12:59

Psal se rok 2009 a tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal na Pražském hradě Zlatého slavíka Karla Gotta Medailí Za zásluhy. Dnes je Klaus rád, že Gottovi metál dal. A zavzpomínal na rok 1959, kdy v pražské taneční kavárně Vltava viděl Gotta poprvé. Smutní i současný prezident Miloš Zeman. Ten nedávno v pořadu S prezidentem v Lánech prozradil, že zval Gotta i s jeho ženou Ivanou do Lán. Tahle návštěva už se ale uskutečnit nestihla.

Karel Gott byl fenoménem české i evropské hudební scény, jeho hlas i ohlas ve společnosti přesáhly oblast hudby i hranice naší země. Stal se všeobecně vnímaným symbolem doby, v níž několik generací až do současnosti u nás žilo,“ napsal exprezident Václav Klaus, který Gotta v roce 2009 vyznamenal. 

Klaus: Jsem rád, že jsem Karla Gotta vyznamenal

Ve chvále na Gotta, který zemřel ve věku 80 let, Klaus pokračuje: „Nespoléhal se pouze na svůj talent, celý život na sobě velmi pilně pracoval. Byl příkladem vzácné profesionality. Ve svém oboru se stal jednou z ′výstavních značek′ naší země ve světě a jako jeden z mála českých umělců se v zahraničí v posledních desetiletích úspěšně prosadil.“

„I přes svůj věk a vážné onemocnění veřejně vystupoval téměř až do posledních dnů svého života. Jeho písně s námi zůstanou po mnoho let. V tomto smyslu od nás Karel Gott neodchází. Jsem rád, že jsem v roce 2009 jako prezident republiky udělil Karlu Gottovi státní vyznamenání. Byla to do jisté míry i moje forma poděkování za to, že mne jeho písně provázely v průběhu celého mého dospělého života,“ podotkl Klaus. 

Video  Smrt Karla Gotta (†80): Speciální vydání magazínu Lesk o jeho životě a nemoci  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Klaus také přidal vlastní vzpomínku na to, kdy Gotta viděl poprvé. „Dobře se pamatuji na to, že jsem ho prvně viděl v roce 1959 v pražské taneční kavárně Vltava, kde nás tehdy oslňoval svou písní ′Oči má sněhem zaváté′,“ dodal Klaus.

Zeman zval Gotta i s Ivanou do Lán

O dalším vyznamenání pro Karla Gotta mluvil nedávno i současný prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku. A to při dotazech čtenářů, kteří se ho 22. září ptali, proč letos odmítá Gotta vyznamenat.

„Mistr Gott nevychází z domu a vyznamenání, které se odehrává ve Vladislavském sále, by mu nemohlo býti dopřáno právě kvůli tomu, že má leukemii. Věřím, že se uzdraví, jako se uzdravil z předchozích nemocí. Bude mi ctí ho příští rok vyznamenat,“ říkal Zeman. 

Video  Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu  - Blesk TV
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Na Zemanova slova bohužel nedošlo, Karel Gott 1. října zemřel. Zeman přitom v pořadu Blesku prozradil v září i to, že zval Gotta na návštěvu do Lán. Dopisem.

„On mě dokonce sám zavolal, poděkoval mně za dopis, který jsem mu napsal, a dohodli jsme se, že ho pozvu i s paní Ivankou a oběma dcerami tady do Lán. No a mezitím se rozvinuly různé nemoci, předtím to byl, tuším, zápal plic. A povím vám jednu kuriozitu. ČT24 vysílala přepis setkání s Mistrem Gottem a na jeho konci Karel Gott právě cituje tento dopis. A říká: Ať žije pan prezident. No a jistý cenzor to ustřihl. Hezké, že?“ rýpl si tehdy Zeman do veřejnoprávní televize, kterou s oblibou kritizuje.

Nyní Zeman mohl přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka Blesku zaslat pouze reakci plnou smutku. „Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,“ vzkázal prezident.

Video se připravuje ...
Další videa