Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Pohádková odměna pro šéfa Ryanair. Za jeden úkol může dostat 2,6 miliardy

Autor: ČTK, tva - 
19. září 2019
14:00

Generální ředitel nízkonákladové letecké skupiny Ryanair Group Michael O'Leary si může v příštích pěti letech přijít až na téměř 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč), pokud se mu podaří buď zdvojnásobit ziskovost nebo cenu akcií. Bonusový program pro O'Learyho ve čtvrtek těsnou většinou 50,5 procenta schválili akcionáři. O'Leary poté oznámil, že plánuje snížit počet zaměstnanců aerolinek o 500 až 700, napsala agentura Reuters.

O'Leary vedl Ryanair 25 let. V rámci posledních změn se vzdal šéfování samotné letecké společnosti a je ředitelem celé skupiny, která zahrnuje i další aerolinky jako Laudamotion a Buzz.

O'Leary ve čtvrtek prohlásil, že nastal pokrok v jednání s odbory. Společnost má podle něj navíc 500 pilotů a plánuje zrušení 500 až 700 míst, včetně míst v Dublinu, kde má centrálu. Některým zaměstnancům bylo nabídnuto 12měsíční neplacené volno a v nadcházejících týdnech plánuje firma oznámit nucené propouštění.

Kvůli odstaveným boeingům spadla firmě cena akcií

Ryanair má po celé Evropě 17 000 zaměstnanců. V červenci varoval, že může zrušit až 900 míst.

O'Leary v únoru oznámil, že hodlá v aerolinkách zůstat dalších pět let. Cena akcií Ryanairu v posledních dvou letech klesla na polovinu kvůli sérii sporů s odbory a zpoždění dodávky letadel Boeing 737 MAX, které od března mají zakázáno létat.

Na tiskové konferenci O'Leary novinářům řekl, že první z odstavených letadel 737 MAX by mohlo znovu vzlétnout koncem února nebo na začátku března. To vyžaduje, aby letadla mohla začít létat v USA před 25. prosincem.

Zobrazit celou diskusi