Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zděšený senior si spletl letadlo. Místo v Polsku skončil na Maltě, zjistil to až v taxíku

Polský důchodce omylem nastoupil do jiného letadla. Místo Gdaňsku doletěl na Maltu.
Polský důchodce omylem nastoupil do jiného letadla. Místo Gdaňsku doletěl na Maltu.  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
18. ledna 2019
10:45

Polský důchodce Pawel Lawreniuk (75) na svátky letěl za rodinou do Velké Británie, jeho cesta domů byla ovšem náročnější, než si představoval. Na letišti ve městě Leeds si spletl letadlo a místo do Gdaňsku odletěl na Maltu. Že je něco špatně, si uvědomil, až když nastoupil do taxíku a nerozuměl řidiči. Muž byl skoro bez peněz a nefungoval mu mobil, informoval deník Daily Mail.

Lawreniuk měl z Británie odletět 6. ledna v 6:50 tamního času s letem Ryanair, místo toho ale nasedl do letadla sice stejné společnosti, ale mířícího na Maltu. S pasem a letenkou do Gdaňsku prošel všemi kontrolami a nastoupil na palubu, kde ho usadili na určené místo. O necelé čtyři hodiny později přistál 1609 kilometrů od rodného Polska.

Na maltském letišti si nevšiml ničeho neobvyklého. Problém nastal až ve chvíli, kdy promluvil na taxikáře a ten mu nerozuměl ani slovo.

Na Maltě mu nikdo nerozuměl

„Promiňte, ale nemluvím polsky,“ řekl mu řidič v angličtině. Jenže Lawreniuk anglicky neumí. Náhle se ocitl v zemi, kde není schopen se dorozumět, sice s platným cestovním dokladem, ale téměř bez peněz. Zjistil navíc, že mu nefunguje telefon.

Záchranu našel v ochotné ženě, Kamille Nikolasové, která zaslechla rozhovor s letištním personálem, kde se muž setkal se stejnou odpovědí jako u řidiče: „Omlouváme se, polsky tu nikdo nemluví.“ Nikolasová naštěstí polsky uměla a ztracenému Lawreniukovi pomohla kontaktovat jeho dceru Lucynu (34), u které strávil Vánoce.

„Letenku jsem mu sama tiskla a několikrát jsem ji kontrolovala. Byla do Gdaňsku. Nechápu, jak ho mohli pustit do jiného letadla,“ řekla tisku rozrušená Lawreniuková, rychle otci zajistila nový let. Tentokrát z Malty do Gdaňsku, ještě ten den letěl domů.

Dceři Lawreniuk vysvětlil, že na letišti v Británii prostě ukázal personálu pas a letenku a že ho dovedli až k jeho sedadlu, proto se nijak neznepokojoval. I přestože let trval déle, než měl.

Důchodce má trauma

„Byla jsem zrovna v práci, když mi zazvonil telefon – hovor z Malty. Pomyslela jsem si: A sakra, něco je špatně. Pak mi přišla zpráva na WhatsApp od stejného čísla. Brečela jsem a měla jsem o otce strach. Byl v cizí zemi, nevěděla jsem, jak se tam mohl dostat. Nejsem si jistá, co by se stalo, kdyby nenarazil na někoho, kdo rozumí polsky,“ popsala situaci Lawreniuková.

„Řekl mi, že na Vánoce nepřiletí, že už nikdy nechce nikam letět. Jednám s právníkem o tom, co se stalo,“ dodala, že má otec kvůli svému neplánovanému dobrodružství noční můry.

Nevěřil, že je na Maltě

„Zaslechla jsem polštinu a šla jsem se podívat, co se děje. Pan Lawreniuk se snažil zjistit, proč si nemůže vzít taxík domů, nerozuměl tomu, co se děje. Byl nervózní a zmatený. Přišla jsem k informacím a řekla jsem, že mluvím polsky. Ze začátku bylo velmi obtížné s ním komunikovat,“ vypověděla Nikolasová. „Když jsem mu řekla, kde je, nemohl tomu uvěřit.“

Společně kontaktovali jeho dceru, následně se jim podařilo zajistit Lawreniukovi let domů. Pomoc jim nabídla také maltská agentura Aviaserve. „Měli jsme štěstí, z Malty do Gdaňsku to létá jen dvakrát v týdnu. Jsem ráda, že jsem mohla pomoct, na Maltě moc Poláků není,“ doplnila Nikolasová. Žena cestovala na Sicílii a Lawreniuka nechala v péči zaměstnanců Aviaserve.

Kdo udělal chybu?

Mluvčí firmy Swissport, která v Leedsu spravuje leteckou společnost Ryanair, s níž Lawreniuk cestoval, uvedla, že vyšetřují, jak se mohl Polák dostat na palubu špatného letadla. „Jsme si vědomi toho, že na letišti v Leedsu se jeden pasažér dostal do špatného letadla,“ stojí v jejich prohlášení. Společnost Ryanair zatím incident nijak nekomentovala.

Zobrazit celou diskusi