Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co mají společného lososi a Češi? Chodí umírat do hor: Slováci se zlobí na neukázněné turisty

Autor: VaB - 
17. září 2019
16:43

Horská záchranná služba musela na Slovensku během dvou dnů čtyřikrát zachraňovat Čechy v nesnázích. V jednom případě matka s dcerou zabloudila a ve třech dalších se jednalo o zranění. Slováci si za to na facebooku české výletníky pořádně podali. 

Horští záchranáři museli v sobotu vyrážet do Demänovské ledové jeskyně, kde se zranila dvacetiletá turistka. Na ledových schodech jí podklouzla při prohlídce noha a utrpěla úraz pánevní oblasti a horních končetin. Záchranáři museli dívku ošetřit a přenést na parkoviště, kde ji předali záchranářům. 

Téhož dne ve večerních hodinách si na túru vyšly dvě české turistky. Matka (47) a její dcera (21). Vydaly se na hřeben Nízkých Tater a tam zabloudily. Údajně plánovaly, že po červené stezce vystoupají na Chopok a odtud se vrátí zpět do údolí, ale k tomu už nedošlo.

Během cesty totiž odbočily z trasy. Turistky si s sebou nevzaly osvětlení a po setmění musely požádat o pomoc záchranáře. Podle předpokládaného pohybu a GPS souřadnic se podařilo určit jejich přibližnou polohu. Záchranáři zbloudilé turistky našli pomocí sirény a majáků na záchranářských autech a pak je odvezli zpět na hotel.

Museli přečkat noc, až potom přišla pomoc

Uplynulo několik hodin a čeští turisté volali o pomoc znovu. Nacházeli se pod Bystrou lávkou ve Vysokých Tatrách. Jeden z nich nebyl kvůli bolesti nohy schopný chodit. S operátorem tísňové linky se domluvili, že na místě přečkají noc a ráno je bude kontaktovat vrtulník záchranné služby. Ráno je záchranáři transportovali k heliportu, odkud zraněného muže odvezli do nemocnice. 

Během neděle pak museli horští záchranáři ošetřovat ještě českou turistku (25) s tržným poraněním ruky po pádu v oblasti Horné diery v Malé Fatře. Po neodkladné první pomoci byla nakonec schopná sama sejít k terénnímu vozidlu. Poté pokračovala k lékaři na ošetření.

Čeští turisté za to sklidili od slovenských občanů posměch a kritiku. „Opět mladý český pár, turisti v teniskách v protisměru na žebřících. Když jsem je upozornil, že jdou v protisměru a že se jim něco může stát, odpověděli, že ten vrtulník nebudeme platit my. Jsou nepoučitelní,“ napsal na facebooku Lubomír.

A není sám. „Byl jsem tam v sobotu: Češi a Poláci otřes, mimo žebříky, mimo řetězy, špatně oblečení, hlavně obutí mám na mysli,“ přisadil si Martin. Zdá se, že nedávné problémy českých turistů mnohým na Slovensku znovu připomněly poněkud drsný vtip slovenských horalů: Víte, co mají společného Češi s lososy? Taky chodí umírat do hor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání