Růženku na cestu v zoo pečlivě připravovali. Vlastní nakládání nosorožčí slečny do transportní bedny začalo dopoledne po deváté hodině. „V posledních týdnech trénovala ranní oddělování od matky, takže dnes byla v transportní bedně za 10 minut od zahájení akce,“ popsal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Poslechla a nastoupila

„Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měla natrénováno,“ upřesnil Vobruba. Manipulátor potom odvezl bednu k nákladnímu autu a naložil na korbu. Krátce před jedenáctou pak definitivně Růženka opustila rodné město.

Převoz zajišťuje transportní společnost Zoo Dvůr Králové. „Mají mnohaleté zkušenosti s transportováním nosorožců. Na cestu dostala Růženka mírná sedativa, která ji po celou dobu udrží v klidu,“ řekl Vobruba.

Koordinovaný chov

Mladá samička, která má v plemenné knize i jméno Shakti, se stěhuje do rodiště svého otce Baabuua (15). Tamní chov nosorožců indických je jedním z nejstarších a nejúspěšnějších v Evropě. Basilejská zoo má také na starosti záchranný program pro tento druh. Koordinátor vede plemennou knihu a uděluje doporučení pro přesuny zvířat mezi jednotlivými zahradami.

Růženka se narodila v Plzni 5. února 2017 mámě Manjule (11), která pochází z Tierparku Berlín. „Jsme jediní chovatelé tohoto druhu u nás a třetí, kteří nosorožce rozmnožili. Dalšího mláděte se dočkáme až po doporučení koordinátora k připuštění. Samozřejmě je třeba opět počítat s březostí kolem 480 dní,“ zakončil Vobruba. Růženku plzeňští do Basileje na doporučení koordinátora darují. Vytvoří tam chovný pár se stejně starým Orysem.

VIDEO: Takhle oslavila Růženka v únoru druhé narozeniny.