Terezka se narodila před rokem v ostravské zoo. V Plzni doplnila skupinu dvouhrbých velbloudů. Tu teď tvoří spolu se samcem Mulisákem, v Plzni před 22 lety narozenou Josefínou a mladou samicí Kaylou.

Video
délka: 00:46
1080p 720p 360p

V plzeňské zoo mají nový přírůstek: Velbloudí slečnu Terezu (1). Romana Vébrová, hudebnibanka.cz

„Plzeňská zoo je tradičním chovatelem velbloudů, i proto, že město má toto zvíře ve znaku. Historicky jsme chovali oba druhy, jak dvouhrbé drabaře, tak i jednohrbé dromedáry,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Novodobý chov se datuje od roku 1994, kdy do lochotínského areálu přibyly samice Goldie a Gappa z Liberce a samec Haštal z Ústí nad Labem. Prvním mládětem pak byla v roce 1997 Josefína, která žije v plzeňské zahradě dodnes. Haštala nahradil po čase Mulisák, oba se zasloužili o zatím 19 mláďat.

Tereza se stane partnerkou Mulisáka a v zahradě doufají, že časem přivede na svět potomka. „Je ale ještě mladá, bude to nejdříve tak za dva až tři roky. Velké naděje tak teď zatím vkládáme do Kayly,“ dodal Vobruba.

Velbloudy krmí v zoo dvakrát denně granulemi, senem, kořenovou zeleninou či jablky. „Denně jim také vyčesáváme srst. Mladá Tereza je celkem divoká, musíme ji odnaučit plivat. To dělá ráda a dobře se trefuje,“ řekl s úsměvem ošetřovatel Luboš Zappe.

Popsal, že když se sudokopytník takhle nedobře zachová, ošetřovatelé mu pohrozí, aby si uvědomil, že tohle nesmí. „Tahle ví moc dobře, že to nemá dělat, ale zkouší to,“ dodal.

Dvouhrbý velbloud je asijský druh, obývá stepi a polopouště Číny a Mongolska. Snáší jak velká vedra, tak i zimy se sněhem. Je schopen přečkat dlouho bez vody, kterou zadržuje ve výstelce žaludku, nikoli v hrbech, jak se někdy mylně uvádí. Jako jediný savec také dokáže pít slanou vodu. V přírodě patří mezi kriticky ohrožené druhy.  

Fotogalerie
7 fotografií