„Je to deset prací, kde jsem se rozhodl zahájit řízení o vyslovení neplatnosti vykonání závěrečné zkoušky nebo její součásti. Pořád to není rozsudek. Teď začíná řízení podle zákona,“ uvedl Bek, který v rektorské funkci končí. Od 1. září ho vystřídá dosavadní děkan lékařské fakulty Martin Bareš.

 

„Ke kontrole jsme se rozhodli v době, kdy se ukazovalo, že je v České republice těžké najít kandidáta na ministra, který by nebyl plagiátorem. Zpytovali jsme svědomí,“ uvedl Bek.

Narážel tak na dvě loňské kauzy, kdy kvůli opisování v diplomové práci v Babišově vládě záhy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD).

 

Rozhodnutí končící rektor podepsal minulý týden. Nyní se připravují komise, které texty znovu posoudí. Budou se zabývat i tím, jakou „míru zavinění“ měl student a jakou jeho vyučující, který ho v diplomové práci vedl. „Doufám, že tyto citlivé kauzy budou rozhodnuty do konce roku,“ dodal Bek.

 

 

Nejvíc prohřešků je u učitelů a právníků

Odebrání titulu je možné u prací z posledních tří let. Desítka řízení začala po rozsáhlé kontrole, která se na plagiátorství zaměřila. Univerzita posuzovala 1226 bakalářských, magisterských a rigorózních prací z let 2000 až 2018. Z posledních tří let pocházelo 326 textů.

 

Výsledky ukázaly, že opisování se víc objevuje v bakalářských pracích a u takzvaných aplikovaných oborů, tedy oborů zaměřených na praxi. Podle Beka mezi nejvíc frekventované patří obory z pedagogické fakulty či bakalářské programy na právnické fakultě.

Podle univerzity studenti nejčastěji nedostatečně označují přebrané pasáže a špatně používají citace. Často se ale stává také to, že studenti do magisterské práce zahrnou velkou část své předchozí bakalářské práce.

Škola chce proti plagiátorství postupovat také společně s dalšími univerzitami. Zjistila totiž, že texty brněnských studentů využívají posluchači odjinud.

 

 

 

VIDEO: Profesorka Wildová s opisováním diplomek nemá slitování: „Je to porušení etiky!“