Na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) se budou ceny zvyšovat od 1. února o meziroční míru inflace, 10,7 procenta a změnu DPH, tedy o další dvě procenta, informoval mluvčí VŠCHT Michal Janovský. O deset procent se zdraží i ubytování na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU), napsal ředitel Kolejí a Menzy ČZU Jiří Macoun.

„Důvody pro navýšení cen jsou výhradně vnější ekonomické faktory. Prvním důvodem navýšení je rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o navýšení poplatků za distribuci elektřiny a plynu o 20 procent až 30 procent s platností od 1. ledna 2024 a dále rozhodnutí o opětovném započítávání poplatků za obnovitelné zdroje (OZE),“ uvedl. Dalším důvodem je podle něj změna DPH. ČZU již v tomto akademickém roce ceny měnila, v listopadu loňského roku je snížila o osm procent kvůli poklesu cen energií.

Ceny se zvedají i na Univerzitě Karlově. Od 1. března si studenti zaplatí za ubytování zhruba o osm procent více než doposud. Vyplývá to z ceníků, které jsou dostupné na webu univerzity. Například za dvojlůžkový pokoj na koleji Jednota od března studenti zaplatí 221 korun za noc, na kolejích Vltava a Otava na Jižním Městě od 146 do 168 korun za noc v případě, že na kolejích budou bydlet jen po dobu akademického roku. Pokud by ubytování využívali celý rok, jsou ceny o několik korun nižší.

VŠCHT studenty ubytovává na kolejích Volha a Sázava. Bydlení na dvoulůžkovém pokoji stojí v obou zařízeních shodně, od února to bude 165 nebo 189 korun za noc. Cena závisí na tom, s kolika lidmi ubytovaný sdílí koupelnu a kuchyň. Do konce ledna platí studenti za pokoje 146 nebo 168 korun za noc. Na kolejích ČZU platí do konce ledna studenti za dvojlůžkový pokoj 151 až 209 korun za noc.

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) ani České vysoké učení technické (ČVUT) podle mluvčích zdražování od letního semestru neplánují. Na kolejích ČVUT studenti zaplatí za lůžko od 81 korun za noc na kolejích Strahov a Podolí, do 247 korun na koleji v Bubenči. „V cenách kolejného máme na ČVUT zahrnuté veškeré služby a energie s výjimkou elektrické energie, kterou ubytovaní spotřebovávají přímo na pokoji nebo buňce,“ sdělila mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Na VŠCHT, ČZU i UK zahrnují ceny ubytování i energie či připojení k internetu.

„Pokud měníme ceny, tak vždy k 1. září, aby studenti přesně věděli, za jakou cenu budou daný akademický rok ubytováni,“ sdělila mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová. Za ubytování například na Palachově koleji zaplatí podle aktuálních ceníků za dvojlůžkový samostatný pokoj od 206 do 233 korun za noc.

Obsazenost kolejí

Koleje VŠE a VŠCHT jsou podle mluvčích aktuálně plně obsazené. Na ČZU jsou koleje obsazené z více než 90 procent a podle Macouna je vyšší v porovnání se stejným obdobím v loňském roce, na ČVUT je to zhruba 86 procent. Na některých vysokých školách převyšuje zájem studentů kapacitu kolejí. Například na ČZU neuspokojí podle Macouna každoročně téměř polovinu zájemců. Těm pak škola nabízí ubytování ve smluvních externích prostorech. Poptávka převyšuje i kapacitu kolejí VŠCHT, podle Janovského zhruba o pět procent. Na kolejích VŠE a ČVUT mají podle mluvčích míst pro studenty dostatek.

„Zájem o ubytování na kolejích je vysoký a každým rokem zájem o ubytování na kolejích roste, jak ze strany českých, ale zejména i zahraničních studentů. Obsazenost kolejí je vysoká, avšak v průběhu roku v případě zájmu jednotlivců, dokážeme vyhovět jejich požadavkům,“ napsala ředitelka Kolejí a menz UK Miroslava Hurdová. Univerzita na kolejích nabízí asi 11 000 lůžek.

Fotogalerie
7 fotografií