Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladší, ale taky blond. Bratr premiéra zamířil do Johnsonova týmu, podoba se nezapře

Autor: ČTK, simao - 
25. července 2019
22:15

Funkci ve své vládě dal nový britský premiér Boris Johnson také svému mladšímu bratrovi. Jo Johnson byl do loňského listopadu náměstkem na ministerstvu dopravy, kvůli nesouhlasu s brexitovou politikou tehdejší premiérky Theresy Mayové ale vládu opustil. Nyní bude náměstkem hned na dvou ministerstvech.

„Jo Johnson byl jmenován náměstkem na ministerstvu obchodu, energetiky a průmyslové strategie a na ministerstvu školství,“ uvedl krátce před půlnocí na twitteru úřad britského premiéra.

A doplnil, že se Jo Johnson bude rovněž účastnit zasedání vlády. Ne všichni náměstci tuto možnost mají.

Boris a Jo Johnsonovi pochází ze čtyř dětí, dalšími sourozenci jsou novinářka Rachel a filmař Leo, jejich otec pak má i další dvě děti z druhého manželství (Julia a Maximilian). Zatímco Borisovi je 55 let, Jo má 47 let. Oba se přitom značně potatili, jejich otec Stanley je bývalým poslancem. Podobou se bratři Johnsonové určitě nezapřou, sdílí zároveň i společnou zálibu – příležitostnou jízdu do úřadu na kole.

Jo Johson, mladší bratr premiéra, vyrazil také do úřadu na kole. Jo Johson, mladší bratr premiéra, vyrazil také do úřadu na kole. | Profimedia.cz

Nyní 47letý bratr současného britského premiéra loni v listopadu kvůli nesouhlasu s brexitovou politikou premiérky Mayové rezignoval na svou tehdejší vládní funkci. Na rozdíl od Borise, který vládu Mayové opustil v červenci, ale Jo Johnson chtěl dále usilovat o vypsání referenda, ve kterém by Britové mohli hlasovat o dohodě, kterou tehdejší předsedkyně vlády vyjednala s Bruselem. Nyní se Jo Johnson do britské vlády po více než osmi měsících vrátil.

Nový premiér Boris Johnson ve středu zásadně rekonstruoval britskou vládu. Noví ministři povedou mimo jiné rezorty zahraničí, financí, vnitra či obrany. Z téměř třiceti funkcí ve vládě, o kterých nový premiér rozhodoval, na svých dosavadních postech zůstali jen ministři práce, zdravotnictví, pro brexit a pro záležitosti Walesu, generální prokurátor a zástupkyně vlády ve Sněmovně lordů. Podle britského tisku si premiér Johnson do klíčových pozic své vlády vybral většinou lidi, kteří souhlasí s jeho pohledem na brexit.

Boris Johnson na kole Boris Johnson na kole | Profimedia.cz

milesmiles ( 7. srpna 2019 15:09 )

LEPŠÍ SPOLEHLIVÁ BRITSKÁ RODINA NEŽ PAKISTÁNCI.

cocumysvole ( 25. července 2019 22:38 )

Johnson je kopie Stalina nebo Kima, Už si okolo sebe vyklízí prostor a dosazuje svoje příznivce a příbuzenstvo. To si Angláni pěkně nadělali do hnízda. Jako by jim nestačila královská rodinka. Tohle hovádko jim pěkně zamíchá rozpočtem.

Zobrazit celou diskusi