Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi se slitovali nad rodinou trosečníků: Politici organizují veřejnou sbírku!

Autor: chal - 
25. července 2019
18:05

Českou republiku rozdělil případ fascinujícího putování české rodiny z dovolené v Polsku. Polovina národa mluví o ostudě, kterou trosečníci u našich severních sousedů udělali, druhé polovině je "Robinsonů 21. století" naopak líto a chtějí rodinu finančně podpořit. Založení sbírky se už organizuje.

Manželé Eva a Jan z Náchodska se svými třemi syny zažili dobrodružství, o kterém se vzápětí dozvědělo celé Česko. Rodina cestou z dovolené u moře v Polsku „ztroskotala“ na dálničním odpočívadle kvůli rozbitému automobilu. Vzhledem k mnoha dalším okolnostem, jako například nedostatek financí a vybitý telefon, nakonec zoufalí dovolenkáři na parkovišti strávili tři dny, než se jich ujali obyvatelé nedalekého města Goleniów.

Poláci trosečníky zdarma ubytovali v hotelu a bezplatně jim opravili vůz. Navíc pomohli i Evině mamince, která se příbuzným vydala na pomoc autem, cestou se jí ale rozbila navigace, a seniorka tak skončila místo severního Polska v německém Berlíně. Nejeden čtenář nad bláznivou historkou pozvedl obočí, zakroutil hlavou, nebo se dokonce zasmál. Manželský pár po návratu do Čech médiím situaci popsal ze svého pohledu.

Jan vyrůstal v dětském domově, start do života proto neměl nejjednodušší. Jeho manželka Eva je v invalidním důchodu a oba mají navíc dluhy z mládí. Dvojice poctivě splácí, a rodině žádné závratné prostředky po odečtení všech nutných nákladů nezbývají. Přesto se manželé toto lét rozhodli svým dětem splnit jedno velké přání – vidět moře. Chlapci totiž podle rodičů po prázdninách ve škole trpí, když kamarádi nadšeně vypráví o dnech strávených na slunných plážích.

Eva s Janem proto koupili za 30 tisíc ojetý vůz a vyrazili s dětmi k Baltskému moři, aby dětem splnili sen. Jenže automobil se při zpáteční cestě porouchal a na odtah do Česka už peníze nebyly. Velkou pomoc nenabídla ani pojišťovna, která by uhradila jen zlomek celkové částky. Vše naštěstí skončilo dobře a rodina se ve zdraví vrátila domů.

Případ vyvolal mezi českými čtenáři obrovský ohlas a rozdělil národ na dva tábory. Pro první jsou manželé nezodpovědní a nezaslouží si slitování, druhý tábor se nad příběhem dojal a chce rodině finančně pomoct. Do druhé zmíněné skupiny patří například advokát a senátor Václav Láska.

„Tohle je naprosto neuvěřitelný příběh. Když jsem ho slyšel poprvé, tak jsem si říkal, jak se tohle může stát? Co to bylo za lidi? Kroutil jsem hlavou,“ napsal Láska na facebooku. „Když jsem si to přečetl podrobně, tak já před těmi lidmi smekám. Nejsou v ideální situaci. A přesto chtějí splnit přání svým dětem,“ dodal. „Kdybyste je někdo znal, či měl na ně kontakt. Já bych jim rád na příští dovolenou přispěl,“ uzavřel senátor.

Někteří diskutující na Láskovu výzvu reagovali s tím, že spíš než jet na další dovolenou by se Evě a Janovi hodilo splatit veškeré dluhy. Případu se chytil i marketingový odborník a aspirující politik Martin Jaroš, který na sociální síti oznámil, že se chystá založit veřejnou sbírku.

XLADI ( 26. července 2019 12:29 )

Tak že koupili auto za 20 ani ho před takovou cestou neprohlédli to jsou odvážní, ale hlavně že to dobře dopadlo.

kozaroza ( 26. července 2019 06:08 )

Hlavně že má bába peníze na cvok v obočí ,jak stará tak blbá

hejpockej ( 26. července 2019 00:28 )

za to v jake je rodina situaci muze nase vlada a nas system.Co jsme to za spolecnost, kdyz legalne zadluzime jiz male deti. Dite treba jede nacerno v tramvaji, a oni ho odsoudi jako dospeleho, pak na nej uvali exekuci. To by se za komacu nestalo, ale tak v tricatych letech, kdy deti byli vykoristovany a zneuzivany podobnym zpusobem. Proto je tato rodina zadluzena. Dluhy z detstvi a spatne vzdelani a priprava na zivot v decaku.

Philadelphia ( 26. července 2019 00:22 )

To je zase vo.lovina!! Dejte penize tem co je opravdu potrebuji, nemocnym a postizenym ale ne temhle idio tum bez mozku, ti at jdou do ***!! Kdyz nemaj prachy ani IQ tak at radsi nevytahujou paty z baraku

ahojky ( 25. července 2019 23:57 )

Si z nás děláte pr@el?

Zobrazit celou diskusi