Největší odliv peněz na území Prahy 9 bude do školství. „Rostou počty dětí v mateřských i základních školách a úměrně tomu stoupají náklady na provoz těchto zařízení,“ vysvětlil místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Vyjma výdajů na provoz poputují nemalé prostředky na rekonstrukce budov, případně rozšíření kapacit škol.

Více zeleně na sídlištích

Notný krajíc koláče s výdaji spolkne také péče radnice o zeleň na svém území. Ještě letos je totiž v plánu dobudování parku Zahrádky, a v přípravách je rozšíření parku Přátelství, které je dílčími kroky už v procesu. Kvůli jeho rozšíření bylo nutno přestěhovat parkoviště z Jiřetínské blíže Vysočanské.

Financování rozšíření parku Přátelství i dobudování parku Zahrádky by však nemuselo být placeno vyloženě jen z peněz radnice. Na obou dvou se podílí i hlavní město Praha, které by zároveň mohlo částečně zafinancovat i výstavbu ZŠ a MŠ U Elektry. Zároveň radnice bude o příspěvek žádat i v případě přístavby ZŠ Na Balabence a rekonstrukce pavilonu MŠ U Vysočanského pivovaru.

Jak vznikal letošní rozpočet?

Radnice z celkových příjmů bezmála 440 milionů korun obdrží 37,5 milionů ze státního rozpočtu. Z Rozpočtu hl. m. Prahy poputuje do Prahy 9 nejvyšší částka – 187 milionů, z hospodářské činnosti se pak očekává výnos v částce 147 milionů korun. Vlastní příjmy by měly být 68 milionů korun. Zastupitelstvo schválilo výdaje v hodnotě 313,5 milionů korun na běžné výdaje, dalších 199,9 korun na výdaje kapitálové.