Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Babiš přežil noční masakr. Teď je řada na ČSSD

Autor: Petr Holec - 
27. června 2019
07:59

Ve středu bylo horko i ve Sněmovně. Už podruhé během tři čtvrtě roku opozice zkusila shodit vládu ANO a ČSSD podporovanou KSČM. Ohledně vlády se nekonalo velké drama: stejně jako loni na podzim opozice neměla dost hlasů, takže kabinet premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše znovu přežil. Tentokrát to jen trvalo 17 hodin. Otázka je, jestli přežije ČSSD.

Opakovala se totiž vládní ironie: opozice primárně mířila na Babiše, jako obvykle to ale nejvíc schytala rozhádaná a nejednotná ČSSD. Tu nesjednotilo několik volebních debaklů ani vnitrostranické referendum o vládním angažmá a tento svůj bídný stav demonstrovala i ve sněmovně. ČSSD nejdřív oznámila, že vlastní vládu podrží, což se tak nějak i čeká. Načež vybuchla bomba jménem Michal Šmarda.

Místopředseda ČSSD se den předtím rozjel za prezidentem Milošem Zemanem do penziónu kdesi na Vysočině, aby si od něj nejspíš vyslechl, že ho zatím nejmenuje ministrem kultury za odvolaného Antonína Staňka. Šéf ČSSD Jan Hamáček měl totiž se Zemanem domluvu, že Staňka neodvolá do konce května, kvůli tlaku uvnitř strany ho obětoval dřív. Jednou ranou mimo terč si tak vykoledoval dvě facky, na které mu už přestávají stačit tváře.

Za prvé znovu odjistil Zemanovy horší pudy, které prezident rád zkouší právě na ČSSD. A za druhé tím nezískal žádné voliče, protože umělci bojující proti Staňkovi zřídka volí ČSSD. Kvůli zprávě o Šmardovi si ČSSD musela znovu potvrdit podporu vlastní vládě. Načež se strhla typická informační fraška plná ultimát a dementi, která poslední dobou stranu ničí víc než noční vzdechy Milana Chovance na Facebooku.

Místopředseda strany Ondřej Veselý řekl, že Hamáček požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu na prezidenta kvůli situaci na ministerstvu kultury, ten to ale hned popřel. Logicky: i on ví, že Babiš nikdy nepodá žalobu na prezidenta, který ho drží u moci. Něco takového by neprošlo ani v laciné sci-fi.

Bezzubé hrozby

Hamáček sice pohrozil, že ČSSD může odejít z vlády, pokud Zeman nejmenuje Šmardu do konce června, na podobná letní ultimáta by si ale měl dát pozor i on: před rokem tak vyhrožoval i s Miroslavem Pochem, kterého Zeman ministrem zahraničí nakonec taky nejmenoval. ČSSD přesto zůstala ve vládě, zatímco Poche teď v barvách EU pozoruje Afriku. Prezident sice na Vysočině nepotěšil Šmardu, současně ale řekl, že vláda dovládne do řádných voleb.

Otázka je, jestli jeho slib přežije ČSSD, v níž to stále víc vře. A ani k tomu nepotřebuje vedro venku, nejvíc si umí zatopit sama. Ještě chvíli a může být konec nejen ve vládě, ale i s ČSSD po příštích sněmovních volbách. K těm se v rámci shazovaní vlády zahleděl i šéf STAN Vít Rakušan, když vyzval opoziční strany k vytvoření předvolebního bloku.

Přání otcem myšlenky. Něco takového opoziční strany zkusily po posledních sněmovních volbách, kdy si zkusily říkat Demokratický blok, záhy se ale začaly demokraticky kanibalizovat.

Nepěkný den pro ČSSD

Aby taky ne. Třeba Piráti přišli do sněmovny kromě ANO zničit i ODS a TOP 09 a v Praze teď v praxi předvádějí, že jít s nimi do koalice je rituální sebevražda. Právě STAN nedávno zkoušel předvolební blok s lidovci poté, co opustil předvolební blok s TOP 09, ti se ale od starostů radši rychle „osvobodili“. A ODS si teď zakládá na tom, že sama zachránila vlastní značku. Sečteno podtrženo: opoziční pokus sundat Babiše málem sundal ČSSD, zatímco opozici potvrdil, že dál zůstane opozicí. Nebyl to heroický den.

marmat ( 27. června 2019 22:49 )

Je prosím Vás možné, že někdo těm chudákům trollům (ZDE níže) opravdu něco platí??? Protože by za TO mohli event. i diskutovat-nenadávat bez obsahu....Je to jako, když si ubohej "milovník" myslí, že kvantita zastíní/přetluče kvalitu......

murQ ( 27. června 2019 21:29 )

jentakjen:Kdyby jste to nevěděli, tak jsem blbá kráva a chlapa už nehledám, protože jsem přišla na to, že dělat si to sama je také slast a nic to nestojí.
(27. 06. 2019 17:51)

Tak to je vaše klonátorka dalších, jako anonymi01, drahá teta vegeta se nepřepnula. Vidím že řádí i tady, jo jednou se ucho uthne, blběno

onanym01 ( 27. června 2019 17:47 )

PROČ TADY KLONUJEŠ MOJI SÉGRU, LEVIČÁCKÝ ODPADE?

anonymi01 ( 27. června 2019 17:28 )

A TAK JE TO DOBŘE, BYLO MNOHEM LÍP

jelenovi ( 27. června 2019 17:13 )

Kdybys sam nebyl debil, vedel bys, ze autorem citatu neni zeman

Zobrazit celou diskusi