Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Česko se dostává do mrtvého stavu. Babiš měl skončit už dávno,“ tvrdí politoložka

Autor: Jakub Veinlich - 
25. června 2019
05:20

Pokud se situace nezmění, lidé mohou vyjít do ulic znova a znova, míní politoložka Vladimíra Dvořáková. Problém je prý ale v tom, že lidé do ulic chodí každý z jiného důvodu, každý je naštvaný na něco jiného. Pojítkem mezi protestujícími ale může být podle Dvořákové frustrace lidí, že se Česko dostává do mrtvého stavu. Politoložka v Epicentru Blesk Zpráv promluvila také o auditních zprávách o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše i o tom, že by ANO mělo vystřídat šéfa vlády.  

„Ukázalo se, že oslovování lidí se setkalo s tím, aby je vyburcovali,“ řekla Dvořáková v Epicentru na adresu organizátorů demonstrace na Letné ze spolku Milion chvilek pro demokracii.  

Lidé chtěli vyjádřit podle Dvořákové svou nespokojenost. „Možná každý jinou, ty důvody jsou vždy individuální,“ narážela na to, že každý řeší své osobní problémy. Jiné jsou ve velkých městech, jiné na vesnicích.

„Demonstrace patří k politické komunikaci v každé demokratické zemi,“ tvrdí politoložka. I když si myslí, že se situace příliš nepohne a protesty nebudou mít vítěze, pro politiky, vládní i opoziční, prý mohou působit jako prevence. „Tohle už ukazuje na hlubší problém,“ okomentovala politoložka počet demonstrujících, kterých na Letnou podle mobilního operátora přišlo 283 tisíc.

To, že lidé přijdou na náměstí, nebo v tomto případě na Letenskou pláň a jsou ochotní přijet i z různých koutů republiky, ukazuje podle Dvořákové na určitou beznadějnost. „Je tam pocit, že už je tu bezvýchodná situace, že se na problémy dlouhodobě nereaguje,“ popisuje pohnutky lidí, proč nejspíš vezmou transparenty a vyrazí do ulic.

V České republice jsou podle Dvořákové dlouhodobě některé problémy neřešené a to už z dob předešlých vlád. „Lidé by chtěli na jednu stranu vždy jasné jednoduché řešení, ale jednoduchá krátká řešení k ničemu moc nevedou. Dlouhodobější věci, jako například otázka klimatu, to, že už je několikáté jaro sucho, ukazuje, že se s klimatem něco děje. A řešení je pro odbornou diskusi, která by měla zaznívat a říci, co dělat,“ stejná otázka je podle Dvořákové i v otázce sociálního bydlení, boje s chudobou.

„Jedna z věcí je taková dlouhodobější frustrace, že se země dostává do mrtvého stavu. Nic se neřeší a vše jde jen přes PR, aby to vypadalo dobře. Pan Babiš se pak stal symbolem tohoto procesu. Stal se i symbolem vlády oligarchů,“ vnímá nespokojenost občanů Dvořáková, podle které pojmenovali dobře stávající problémy v tomto směru například zástupci sedláků, kteří v Praze na Letné v neděli vystoupili.

Babiš s rebarborovým koláčem

To, že se Babiš v průběhu demonstrací vyfotil se svou ženou nad rebarborovým koláčem, je podle Dvořákové především marketingový vzkaz. „Jeho tým zvolil asi strategii, že se nic neděje. Že demonstrace je bez problémů, provokací a násilí. Tohle bude asi strategie, kterou se pokusí tým udržet,“ myslí si Dvořáková.

Těžké chvíle prý mohou ale přijít, jestli státní zástupce dá nakonec na doporučení policie a podá na premiér obžalobu kvůli Čapímu hnízdu. „Pokud bude podána, tak je to velice závažné a je i otázkou, co se bude dít, až bude definitivní zpráva Evropské komise,“ naráží Dvořáková na fakt, že předběžné auditní zprávy z Bruselu mluví o střetu zájmů premiéra.

Zprávy jsou podle Dvořákové napsané precizně a upozorňují mimo jiné Českou republiku na nedostatky při přerozdělování evropských dotací. „Že by ta zpráva změnila základní obsah, tomu moc nevěřím,“ odhaduje další možný problém premiéra Babiše Dvořáková.

Dvořáková: Babiš měl skončit už dávno

„Premiér už měl vyvodit odpovědnost dříve. Není možné, aby byl trestně stíhaný už jen proto, že to vyvolává otázky, jak dalece se bude snažit vše ovlivnit,“ je přesvědčena Dvořáková, že Babiš už dávno neměl být premiérem české vlády. Vystřídat ho prý může někdo z ANO. Kdyby to byl někdo mimo struktury hnutí, tak by podle Dvořákové popřel úlohu politických stran a hnutí.

Jak z celé situace ven? Pomohlo by setkání zástupců Milionu chvilek pro demokracii s premiérem Babišem. Vydrží vláda hnutí ANO a ČSSD až do řádných voleb a je prospěšné pro českou politickou scénu chystané hlasování o nedůvěře vládě, které iniciovalo pět parlamentních stran? Odpovědi najdete v záznamu úterního Epicentra.

Video  Politoložka Dvořáková: Lidé protestují, protože se země dostává do mrtvého stavu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

EM1234 ( 28. června 2019 17:22 )

Docela se divím, jak se změnila. Asi proto, že už se jí dlouho nikdo na nic zeptal. A když se nakonec optal - vyplodila jen tenhle nesmyl ... bože bože do čehos tu dušu dal. Ale to je problém většiny těch ex-soudružek... bohužel
Zapomíná na jedno - boží mlýny melou, někdy sice pomalu, ale......

anonymi01 ( 27. června 2019 17:12 )

Omlouvám se všem.PÁNUM ZEMANOVI A BABIŠOVI SE ZE SRDCE OMLOUVÁM! JSOU TO SKVĚLÍ POLITICI A DOUFÁM ŽE JEŠTĚ DLOUHO BUDOU.
VAŠE tupá kráva anonym01

luder ( 26. června 2019 11:41 )

Mikuláš Minář se v neděli na Letné ukázal v kompletním oblečení nacistické NSDAP a ve stejných hnědých barvách, které používala nacistická strana nejen pro své uniformy, ale stejnou barvu používala i Hitlerjugend. Klasická nacistická světle hnědá písková barva Minářova oblečení, jako kdyby tím chtěl něco sdělit a vyslat signál. Mikuláš Minář v oblečení a barvách NSDAP a Hitlerjugend Uniforma NSDAP Jenže, to zdaleka není všechno. Již před dvěma týdny na Václavském náměstí vystoupil Mikuláš Minář opět v téže barvě, tentokrát v podobě trička. Když si zadáte jméno Mikuláše Mináře do Google Image vyhledávání obrázků, spatříte z poslední doby obrovskou záplavu “hnědých” fotek předsedy spolku Milion chvilek, což znepokojuje především starší spoluobčany. Mladický vzhled jednatele neziskovky a jeho hnědé oblečení doslova evokuje Hitlerjugend. Co je však zajímavé, že v případě Minářovy hnědé košile jde o stejný střih límce, kterou používala na košilích NSDAP koncem 20. let minulého století. Aniž si to zmanipulovaní občané na Letné uvědomili, u mikrofonu na pódiu stál muž oblečený v hnědém outfitu předválečné NSDAP a Hitlerjugend. Najednou vám s hrůzou začnou docvakávat jednotlivosti a souvislosti, které jste předtím přehlížel

joudajoudovy ( 26. června 2019 09:07 )

zda-li pak si obcane vzpominaji na medialni zacatky teto, pry, politolozky, ktera zacinala jako ucitelka ekonomie na SS?...cim si tato zena zaslouzila byt nekolik let na CT i v dalsich mediich a to s pravidelnosti od doby, kdy kharl pampers prohral v prezidentskych volbach, aby opozici, bruselu, natu i sorosovi prikulovala jejich pravdy?...co tuto particku HIC spoju­je?!!!­?...­.pod­vodna plzenske prava!!!!....zpet k historii: vse zacalo rocnim pozastavenim akreditace plzenskych prav a to z duvodu podvodu pri studiu/zkouskach, neodpovidajici doba delky studia, nedostatecne bakalarske i magisterske prace, kdy tato kecalka sedela v akreditacni komi­sy..­..nas­ledo­val odchod z vlady pospisila, jakozto ministra spravednosti za ODS, dnes TOP09 a to z duvodu, ze pry zde udela poradek!!! poradek spocival v tom, ze nafalsovali datumy dochazky, zkousek, ale i doplnili nebo prepsali nedostatecne prace. proste vse dali do cajku!!....po roce plzenska prava opet mohla fungovat a sama kecalka ve vsech medii sdelovala, ze vse je OK a to bez podavani trestnich oznameni na podvodne vyucujici i studenty z rad politiku, jejich kamosu, kmotru i jejich deti...PROC? kdyz nekdo zfalsuje maturitni vysvedceni nebo VS diplom, nebo ho prodava, ale i koupi, podleha trestnimu zakoniku, kdy i media ve svych hl.zpravach nekolikrat ukazovala zatahy na podvodniky a vse bylo zdokumentovano kamerou zasahove jednotky!..proste, vse se okolo plzenskych prav zametlo pod koberec, majitel soukrome skoly byl osvobozen, nikomu nebyl odebrany titul a jede se dal, vcetne jizdy teto kecalky! o co GO? muzeme se domnivat, ze kacalka byla uplacena a byla ji prislibena velmi vynosna kariera politicke kecalky a to i pres to, ze je pouze ekonomka a neee vystudovana politolozka, kdy se v medii vyjadruje hlavne PRO opozici, brusel, nato i sorosuv cikrus, kdy je "odbornice" od trtkani karaliku az po rozfoukanou patku donalda trumpa?...jak vypada plzenska mafie a kdo tam vladne? zde-http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=oz­weUD­pNitM

luder ( 26. června 2019 07:14 )

Čapí hnízdo za 50 milionů je zločin a co Náklady transformace 1991-2004 577 500 000 000 Kč
Nucená správa IPB 200 000 000 000 Kč
Chemapol 16 900 000 000 Kč
Knižní velkoobchod Praha 21 000 000 Kč
Anex Cirrus, Kalouskovy padáky 150 000 000 Kč
Modernizace tanku T72 13 000 000 000 Kč
Kasárna na náměstí Republiky - penále pro stát 400 000 000 Kč
Lehké topné oleje, LTO 100 000 000 000 Kč
Promopro, Vondra 938 000 000 Kč
OpenCard 800 000 000 Kč
Zelená Praha 250 000 000 Kč
Bezdrátová Praha 390 000 000 Kč
Praha Olympijská 70 000 000 Kč
Nova, arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč
Kauza Český dům, nevýhodné pronájmy 26 000 000 Kč
Diag Human, arbitráž, zabavení majetku 13 000 000 000 Kč
Mostecká uhelná 3 200 000 000 Kč
OKD, nevýhodný prodej firmy 5 700 000 000 Kč
OKD, následné tunelování 80 000 000 000 Kč
Gross, akcie, byty 300 000 000 Kč
Tak co, jde o Čapí Hnízdo ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa